Volledig scherm
Activisten vertrokken vanuit Utrecht naar Athene. © EPA

Actiegroep We Gaan Ze Halen aangekomen in Griekenland

De actievoerders van We Gaan Ze Halen zijn aangekomen in Athene. Ze willen daar 150 vluchtelingen ophalen en meenemen naar Nederland.

De groep is vandaag als geheel richting het parlementsgebouw gelopen in de Griekse hoofdstad. Daar heeft activist en initiatiefnemer Rikko Voorberg een brief overhandigd aan premier Alexis Tsipras, waarmee de groep toestemming hoopt te krijgen om de vluchtelingen mee nemen. 

We Gaan Ze Halen vertrok vorige week met auto’s vanuit Utrecht richting Athene. Ook was er een bus, maar die ging in Duitsland kapot. De actiegroep zegt dat ze nu gaan kijken of het mogelijk is vliegtickets te bestellen voor de vluchtelingen. Dat zou door crowdfunding gefinancierd moeten worden. 

Onmenselijk

De activisten willen dat Nederland net als Portugal duizend vluchtelingen opneemt. De actiegroep is van mening dat de situatie voor de migranten onmenselijk is in de Griekse kampen. Samen met de organisaties PAX en Amnesty is er een petitie opgesteld voor de regering, die inmiddels ruim 45.000 keer is ondertekend. 

We Gaan Ze Halen hoopt op tweede kerstdag aan de terugreis te kunnen beginnen. Of en op welke manier de vluchtelingen naar Nederland komen, is nog onduidelijk. 

Vanavond vieren de actievoerders gezamenlijk kerst. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht