Volledig scherm
De auto met zeven inzittenden werd in volle vaart geraakt, in december 2015. © Koen Laureij

Advies aan Hoge Raad: ‘Houd veroordeling doodrijder A2 in stand’

De veroordeling van Neil van der L. (49) voor een fataal ongeval op de A2 in Maarssen moet ongemoeid blijven. Dat vindt advocaat-generaal Diederik Aben van de Hoge Raad. Hij is het eens met het oordeel van het gerechtshof dat de verdachte door eigen schuld het ongeluk heeft veroorzaakt.

Het gerechtshof verklaarde Van der L. vorig jaar schuldig aan het veroorzaken van het ongeval in december 2015, waarbij een man om het leven kwam en vijf anderen ernstig gewond raakten. De Amsterdammer werd veroordeeld tot vier jaar cel, maar ging daartegen in cassatie. 

Dat hij in zijn snelle Golf GTI inreed op de auto zou gebeurd zijn omdat hij een psychose had, na drugsgebruik. Hij vindt daarom dat hij ontoerekeningsvatbaar was tijdens het ongeval. Volgens Van der L. was voor hem niet te voorzien dat speedgebruik de avond voor het ongeval zou kunnen leiden tot die psychose. Gedragsdeskundigen stelden vast dat Van der L. inderdaad in een psychose verkeerde, maar zowel de rechtbank als het hof oordeelde eerder dat die psychose geen invloed had op de toerekenbaarheid. 

De man reed met zeer hoge snelheid in op de auto van Ricardo van Jaarsveld, die daarbij om het leven kwam. Vijf andere inzittenden raakten ernstig gewond. Twee kinderen zijn blijvend gehandicapt door de enorme klap. Het ongeval gebeurde terwijl Van der L. grotendeels over de vluchtstrook reed en snelheden tot 237 kilometer per uur haalde. 

Onafhankelijk advies

Volgens advocaat-generaal Aben blijkt uit eerdere rechtspraak van de Hoge Raad dat strafbare feiten die gepleegd worden onder invloed van drugs de verdachte kunnen worden toegerekend, als de verdachte deze vrijwillig en bewust heeft gebruikt. Het gerechtshof stelde al vast dat de verdachte de keuze om speed te gebruiken vrijwillig maakte. Dat niet te voorzien was dat hij in een psychose zou raken, betekent niet dat hij geen schuld heeft. 

Volgens Aben is het oordeel van het Hof niet onjuist en ook voldoende gemotiveerd. „De uitspraak dient dan ook in stand te blijven”, klinkt het. Het is nog niet bekend wanneer de Hoge Raad uitspraak doet rond het cassatieverzoek. De conclusie van de advocaat-generaal is een onafhankelijk advies aan de Hoge Raad.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht