Volledig scherm
© ANP

‘Adviseur bouwer nieuwe Zandpad was zelf zware crimineel’

Een man die vier keer is veroordeeld voor 27 ernstige strafbare feiten was adviseur bij het plannen en ontwerpen van prostitutiegebied het nieuwe Zandpad in Utrecht. De adviseur, van wiens diensten beoogd bouwer Beja gebruikmaakte, is onder meer schuldig bevonden aan verkrachting, geweld tegen vrouwen en een poging tot doodslag.

Ook zou hij seksadvertenties hebben geplaatst namens vrouwen die daar niets van wisten. Dat stelt een jurist van de gemeente Utrecht vandaag bij de rechtbank. Om die reden is het huurcontract tussen de gemeente en het Hoogeveense bedrijf Beja voor de grond van het nieuwe Zandpad, ontbonden. Vanwege het nabije verleden van de criminele adviseur, kwam Beja niet door een integriteitsonderzoek van justitie.

Dit zogeheten Bibob-onderzoek deed de gemeente eerder dit jaar besluiten om het contract met Beja op te zeggen. Dit volgens een clausule in de overeenkomst waarin staat dat het bij een negatief Bibob-onderzoek ontbonden wordt.

Dat gebeurde in maart. Beja maakte daar bezwaar tegen en spande een kort geding aan, dat vandaag dient. De adviseur had geen grote rol bij het ontwikkelen van de bouwplannen voor het nieuwe Zandpad, stelt Beja. Bovendien nam Beja volgens advocaat Bertil Westers al afscheid van de adviseur voordat het integriteitsonderzoek in gang werd gezet. Ook was er geen sprake van een financiële bemoeienis of een directe relatie met de toekomstige, mogelijk kwetsbare gebruikers van het nieuwe Zandpad, de prostituees zelf, stelt Westers namens Beja.

Misbruik

Volgens de jurist van de gemeente heeft Beja in het verleden echter gezegd dat het best mogelijk was dat Beja enkele prostitutieramen aan deze adviseur zou verhuren, gezien de jarenlange goede relatie. Ook werd pas afscheid van de man genomen toen zijn rol de bouw dreigde te gaan belemmeren, stelt de jurist.

Het Zandpad werd in 2013 juist gesloten, omdat er sprake zou zijn van mensenhandel. De gemeente wil vergelijkbare misstanden bij de bouw van het nieuwe Zandpad voorkomen door alleen in zee te gaan met volstrekt integere partijen. Door een adviseur aan te stellen die zelf misdrijven tegen vrouwen heeft gepleegd,voldoet Beja niet aan deze voorwaarde.

De rechtbank bepaalt op 16 juni of het opzeggen van het contract terecht was.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht