Advocaat moordenaar Laura Korsman wil snellere behandeling en kortere celstraf voor Zamir. M

VideoMinder gevangenisstraf, zodat hij eerder behandeld kan worden. Dat heeft advocaat Mariëlle van Essen voor ogen voor haar cliënt Zamir M. Ze vindt dat bij zijn vonnis veel te weinig rekening is gehouden met de psychische ziekte van de Nieuwegeiner, die is veroordeeld voor het doden van studente Laura Korsman (24).

Zamir M. uit Nieuwegein (32) kreeg half juni 15 jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd. De rechtbank ziet in hem de man die op 11 juli 2017 zijn ex-vriendin Laura Korsman om het leven bracht, in haar eigen studentenkamer aan de Bosboomstraat.

Zamir is tegen die uitspraak in hoger beroep gegaan. Gelet op wat deskundigen hebben vastgesteld over zijn persoonlijkheid, snapt Van Essen niet dat zowel een hoge gevangenisstraf (15 jaar cel) als tbs met dwangverpleging is opgelegd. ,,Nu is sprake van heel zware vergelding én een zware behandeling voor zijn ziekte. Maar tegen de tijd dat hij uit de cel komt en zijn behandeling begint, is hij naar verwachting volledig geïnstitutionaliseerd. Behandeling heeft dan nauwelijks nog effect.”

Persoonlijkheidsproblematiek

Van Essen zegt te begrijpen dat een kortere gevangenisstraf voor nabestaanden van Laura ‘pijnlijk’ is. Maar sneller behandelen past volgens haar veel beter bij de persoonlijkheidsproblemen waar Zamir mee kampt. De man uit Nieuwegein is de enige verdachte in de zaak rond de dood van de vrouw uit Werkendam, die omkwam door tientallen messteken.

In de periode voor de moord stalkte M. zijn ex Laura wekenlang, ondanks een contactverbod. Dat deed hij ook de avond voor haar dood, tijdens een feest in de Melkweg Amsterdam. Na dat feest ging hij naar haar woning en sloeg hij toe nadat een vriendin uit haar studentenkamer was vertrokken. Hij verklaarde op zitting dat het Laura was die hem als eerste aanviel.

Verklaring

Van Essen zegt niet te verwachten dat nabestaanden van Laura bij behandeling van het hoger beroep alsnog antwoord krijgen op vragen waar zij mee zijn blijven zitten. Zo willen ze bijvoorbeeld graag weten wat zich precies heeft afgespeeld in de studentenkamer. De familie noemde het ‘niet te verteren’ dat de verdachte geen passende verklaring aflegde. ,,Wat heeft Laura meegemaakt? Ons is het meest dierbare voor altijd afgenomen. Dit had nooit mogen gebeuren.’’

,,Ze moeten het wat dat betreft mijns inziens niet hebben van wat Zamir op zitting gaat zeggen, maar van wat al in het politiedossier staat”, schetst de advocaat. ,,Wat hij gaat verklaren is uiteindelijk aan hem zelf. Maar zijn proceshouding in juni past in mijn optiek bij zijn persoonlijkheidsstructuur.” Deskundigen stelden vast dat Zamir de schuld zelden bij zichzelf legt: ,,Hij is erg overtuigd van zijn eigen waarheid.”

Hoger beroep

Van Essen zet volgend jaar tijdens het hoger beroep vol in op minder gevangenisstraf. ,,Want nu is gekozen voor een straf die in de visie van het OM en de rechtbank past bij iemand die met name slecht is en niet ziek.”

Volledig scherm
Verdachte Zamir M. met zijn vorige advocaat: Willem Jan Ausma. Rechts zijn vermoorde ex-vriendin Laura Korsman. © Renée van den Kerkhof/AD

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht