Volledig scherm
Gert S. werd zaterdag geboeid afgevoerd van de boerderij in Werkhoven, waar voor de vijfde keer in ruim een maand tijd brand woedde. © ANP

Advocaat verwacht dat Gert S. vandaag naar huis kan, OM ziet hem liever nog vastzitten

Een onderzoeksrechter beslist vrijdag of Gert S. uit Werkhoven in voorarrest moet blijven, op verdenking van brandstichting. Het Openbaar Ministerie ziet voldoende aanleiding om de agrarisch ondernemer twee weken langer in de cel te houden. 

Volledig scherm
De derde brand verwoestte een grote loods op het erf en kostte 32 stieren, koeien en kalveren het leven. © ANP

De 35-jarige man wordt door het OM verdacht van betrokkenheid bij vijf brandstichtingen op zijn eigen terrein aan de Hollendewagenweg. Het onderzoek naar de branden is in volle gang, S. is de enige verdachte die vast zit.

Advocaat Sidney Smeets verwacht dat zijn cliënt vrijdag naar huis mag. ,,Ik vind het heel opmerkelijk dat het Openbaar Ministerie hem voorgeleid bij de rechter-commissaris.” Volgens Smeets is er volop materiaal dat in het voordeel van S. pleit.

Afgelopen dinsdag, toen getoetst werd of de aanhouding van S. rechtmatig was verlopen, had de onderzoeksrechter volgens Smeets nog geen beschikking over dit materiaal. Het materiaal waarover Smeets verder niets kwijt wil, zou aantonen dat S. niet degene is die achter de branden zit. ,,Nu heeft de rechter wel de beschikking over dat materiaal, dat dus bij de afwegingen te betrekken is. Dat gaat zeker in het voordeel van S. pleiten.”

Afgelopen zaterdag werd Gert S. na de vijfde brand aangehouden. Dat gebeurde toen hij samen met zijn ex-partner het woonhuis, waar die nacht opnieuw brand woedde, dacht te kunnen betreden. De vrouw mocht het terrein op, S. niet.

Brandstichting

Bij alle vijf de branden, die sinds 25 oktober woedden op het terrein, gaat de politie uit van brandstichting. Bij de branden ontstond voor miljoenen euro’s schade aan schuren en loodsen. Ook kwamen in totaal veertig stieren, koeien en kalveren om het leven, evenals een hond. Op het terrein waren ook een productiebedrijf voor het verpakken van hooi- en strobalen en een autobedrijf gevestigd.

Ondanks camerabewaking door een particulier beveiligingsbedrijf, dat Gert S. zelf inschakelde, kon tot zaterdag geen enkele verdachte worden aangehouden voor de brandstichtingen. Totdat S. zelf door de politie werd meegenomen, nadat rond de vierde brand duidelijk werd dat het net rond de mogelijke dader zich aan het sluiten was.  

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht