Volledig scherm
Anastasia van der Lugt bij de kinderopvangbedrijf aan de Televisiebaan in IJsselstein © Marnix Schmidt / William Hoogteyling

Afgetreden IJsselsteinse wethouder eist rectificatie en ‘niets dan de waarheid’

Voormalig wethouder Anastasia van der Lugt (VVD) eist van de IJsselsteinse Nathalie Kriek in een kort geding dat zij zich onthoudt van feitelijk onjuiste uitlatingen over haar en daarnaast een uiterst kritische e-mail, die zij eind vorig jaar in IJsselstein verspreidde, rectificeert. Na commotie die daarop volgde trad Van der Lugt op 3 december af.

Donderdag dient het kort geding voor de Utrechtse rechtbank. Van der Lugt wil eerherstel, laat haar advocaat Maurits Renzen weten. ,,Mijn cliënte hecht aan de waarheid en is ongelofelijk in het pak genaaid door een rancuneuze ouder.’’ De oud-wethouder eist rectificatie van een kritische e-mail over haar, op straffe van een dwangsom van 5000 euro per dag, en dat Kriek zich onthoudt van uitingen in strijd met de waarheid.

Kriek verwijst in de aanloop naar het kort geding voor een reactie naar haar raadsman Haye Wind. Die betwist dat sprake is geweest van feitelijke onjuistheden. ,,Ze heeft zich juist bij de feiten gehouden en voor zover er kleine onjuistheden zijn genoemd, is dat niet met opzet gebeurd en is er dus geen sprake van smaad. Zij is geen rancuneuze, maar een bezorgde ouder. Mevrouw Van der Lugt heeft in correspondentie zelf overtredingen bevestigd’’, aldus Wind.

Quote

Mijn cliënte is ongelofe­lijk in het pak genaaid door een rancuneuze ouder

Maurits Renzen, advocaat

Kriek verzond op 7 november een e-mail aan raadsleden over vermeende belangenverstrengeling van Van der Lugt als wethouder en ondernemer in de kinderopvang. Ook betoogde ze dat Van der Lugt als ondernemer en werkgever ernstig tekort is geschoten en dat dat niet verenigbaar is met de publieke functie van wethouder. Advocaat Renzen weerspreekt de kritiekpunten.

Burgemeester Patrick van Domburg liet onderzoek doen naar de situatie van Van der Lugt. Voordat de gemeenteraad met haar over de kwestie kon debatteren, diende ze haar ontslag in.

Van der Lugts raadsman Renzen onderstreept dat het geenszins de bedoeling is Kriek de mond te snoeren, maar wel haar te bewegen zich te houden aan de waarheid. ,,Daar hoort een zekere interpretatie bij, maar daar zijn grenzen aan.’’

💬 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht