Volledig scherm
Fiona Frank heeft bij Rechtstreex in Lombok haar groenten afgehaald. © Angeliek de Jonge

Afhaalwinkel voor voedsel verovert stad in rap tempo

De nieuwe voedselmarkt Rechtstreex krijgt snel voet aan de grond in Utrecht. De online mini-markt opende zijn vierde afhaalpunt in Paviljoen pOp in de wijk Lombok. Op 19 augustus gaat de vestiging Merwede in bedrijfsverzamelgebouw De Alchemist open. Rechtstreex hoopt eind van het jaar 15 afhaalwinkels in Utrecht te hebben.

Met een nieuw voedselconcept, waarbij louter lokale en regionale producten online worden aangeboden, maakt het start-upbedrijf van de twee jonge ondernemers Arthur Nijhuis en Maarten Bouten snel naam. Nijhuis (30) die korte tijd bij Unilever werkte, startte twee jaar geleden Rechtstreex om de voedselketen van boer en tuinder naar de consument te veranderen.

Volledig scherm
Arthur Nijhuis, die twee jaar geleden het bedrijf Rechtstreex begon met Maarten Bouten. © Ellen Lengkeek

Rechtstreex begon in Rotterdam, waar het bedrijf inmiddels met twaalf wijkpunten over de hele stad verspreid is. Zes weken geleden gingen de eerste twee afhaalwinkels in Utrecht open, in het Museumkwartier aan de Oudegracht en in de Schildersbuurt aan de Marislaan. Al snel volgde een derde afhaalpunt in Parkwijk aan de Ab Herrewijnstraat in Leidsche Rijn. Volgende week start Rechtstreex in Eindhoven.

Buurtfunctie
Hoe werkt Rechtstreex? Het bedrijf haalt zijn assortiment rechtstreeks van lokale en regionale boeren, telers en andere ondernemers. Alle gangbare dagelijkse boodschappen worden aangeboden: aardappels, groenten, fruit, melk, kaas, eieren, brood, vlees, sappen maar ook chips of koekjes. ,,Op de online webshop kunnen klanten kiezen uit ongeveer 200 producten,'' zegt Nijhuis, die ook de sociale buurtfunctie van de afhaalwinkel benadrukt.

Voor de Utrechtse afhaalwinkels, die o.a. op woensdag open zijn, komt de groente bijvoorbeeld van Moestuin Utrecht. Fruit komt van Nieuw Slagmaat in Bunnik, kaas van Van Rossum uit Vianen, kwark van de Hondspol uit Driebergen, jam en chutney's van Kitty's uit Utrecht. De Koekjesfabriek uit Kanaleneiland levert koekjes, bier wordt betrokken van brouwerij Hommeles in Houten. ,,We werken samen met zo'n 25 tot 30 lokale en regionale ondernemers,'' zegt Kamilla Hensema, stadscoördinator van Rechtstreex in Utrecht.

Marge
Volgens Nijhuis liggen de prijzen voor aardappels, groente en fruit gemiddeld een stuk onder die van de A-merken in supermarkten. Vlees is duurder dan in de supermarkt. ,,Maar de vergelijking met andere online voedselleveranciers kunnen we goed aan.'' Ruim 60 procent van de prijs gaat naar de boer. Rechtstreex berekent alleen een marge.

De belangstelling voor Rechtstreex is groot. Preciese cijfers kan Nijhuis niet geven. Volgens hem zijn er per wijk grofweg 300 inschrijvingen. Daarvan bestelt zo'n 10 tot 30 procent wekelijks. Hensema zegt dat voor de net geopende vestiging in Lombok 20 mensen boodschappen hebben besteld. Bij het Museumkwartier halen gemiddeld elke week 45 mensen hun boodschappen.

Vooralsnog zijn afhaalpunten, zoals buurthuizen, flexwerkplekken, horeca of bedrijfsverzamelgebouwen in Utrecht alleen op woensdag open. De pop-upwinkel Schildersbuurt in de Marislaan is elke woensdag van 12.00 tot 14.00 uur en van 17.00 tot 19.00 uur open:, ideaal voor moeders die hun kind van de tegenover liggende basisschool willen halen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht