Volledig scherm
© anp

Alcoholvrije feesten aan alcohol ten onder

Een proef met drie alcoholvrije feesten voor jongeren onder de 18 jaar in de Utrechtse horeca is jammerlijk mislukt. Jonge bezoekers probeerden aangeschoten binnen te komen, misdroegen zich en lieten het uiteindelijk afweten.

Horeca, gemeente en jongeren zelf: iedereen was vorig jaar enthousiast. De 17-jarige Robin van Rosmalen baalde ervan dat de strengere alcoholwetgeving het 18-minners praktisch onmogelijk maakte om in Utrecht te stappen. Bij de gemeente drong ze aan op een oplossing.

Uiteindelijk kwam er in samenwerking met de lokale horeca een experiment met drie alcoholvrije feesten in verschillende cafés. De gemeente droeg 2000 euro bij voor marketing en blaastesten.

Blaastesten
In een gemeentelijke evaluatie wordt een onthutsend beeld geschetst van de Disconnected-feesten. Bij de eerste editie in Stairway to Heaven van zanger Henk Westbroek kwamen weliswaar 200 jongeren, maar uit blaastesten bleek dat twee derde van de bezoekers vooraf had ingedronken. Mede daardoor sloeg 's nachts de sfeer om en werden vernielingen aangericht. Ook smokkelden jongeren alcohol naar binnen.

Voor het tweede feest, in de Winkel van Sinkel, werd besloten beveiligers bij de toiletten neer te zetten en alle bezoekers vooraf een blaastest af te nemen. Bij de entree bleek een derde al één tot drie glazen alcohol te hebben gedronken. Een 15-jarig meisje bleek zo dronken, dat de politie haar aanhield. Zo'n 350 jongeren kwamen wel binnen. Het feest  verliep goed. Een verslavingsorganisatie gaf voorlichting. De alcoholvrije cocktails vonden echter weinig aftrek: jongeren vonden de drankjes te duur.

De jonge stappers hadden toch grote problemen met de blaastesten. Bij het laatste feest in een café aan de Neude kwamen er slechts dertig tot veertig jonge stappers opdagen. De conclusie luidt dat het doel van de feesten - terugdringen van alcoholgebruik door jongeren - niet is gehaald. Bovendien leden de cafés verlies.

De horeca wil daarom niet verder, tenzij de gemeente subsidie verleent. Daar heeft Utrecht voorlopig geen trek in.

Quote

Jongeren vinden alcohol nog te belangrijk

Chrissie Westbroek, Stairway

Stairway
Chrissie Westbroek, bedrijfsleider van Stairway, denkt dat het initiatief te vroeg kwam. ,,Jongeren vinden alcohol nog te belangrijk. Ik sprak meiden die aan de deur geweigerd waren omdat ze hadden gedronken. Die vonden een jongen leuk en durfde er niet op af te stappen. Met een wijntje op gaat dat makkelijker.''

Westbroek wijst naar een andere club in Utrecht die nu feesten organiseert voor jongeren onder en boven de 18.  ,,Als iemand bij binnenkomst een glas op heeft en zich normaal gedraagt, wordt daar niet te moeilijk over gedaan. Binnen is de controle wel streng. Dat werkt beter.'' Met de vernielingen viel het overigens mee, aldus Westbroek.

Quote

Als er te veel druk ligt op wat niet mag, maakt dat het juist spannend

Robin van Rosmalen (inmiddels 18)

Nep-ID's
Initiatiefneemster Robin van Rosmalen (inmiddels 18 jaar) concludeert dat de tijd nog niet rijp is. ,,Erg jammer. Ik snap het ook wel: veel jongeren gebruiken normaal gesproken nep-ID's om aan alcohol te komen. En als er te veel druk ligt op wat niet mag, maakt dat het juist spannend.''

Ninette van Hasselt, specialist alcoholbeleid bij het Trimbos-instituut, waardeert het Utrechtse initiatief en spreekt van een lastige tussengeneratie. ,,Uitgaan is nog steeds erg verbonden met alcohol. Die cultuur verander je niet snel.''
Van Hasselt ziet dat jongeren steeds vaker thuisfeestjes organiseren. ,,Het zou goed zijn als ze onder toezicht van ouders leren hoe je goed met alcohol omgaat.''

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht