Volledig scherm
Imam Suhayb Salam van de alFitrah-moskee. © Marnix Schmidt

Leegloop bij alFitrah

De salafistische organisatie alFitrah implodeert. Als gevolg van grote financiële problemen en gedwongen pandontruiming hebben ouders besloten hun kinderen die daar lessen volgen weg te halen. Ook zijn leraren vertrokken. Een bestuurslid is opgestapt door onenigheid met imam Suhayb Salam.

Twee weken geleden besloot de rechtbank na een kort geding dat alFitrah het pand aan de Pahud de Mortangesdreef in Overvecht binnen een maand moest verlaten. De organisatie van de omstreden imam Suhayb Salam had opnieuw een behoorlijke huurachterstand opgelopen – inmiddels ruim 100.000 euro – en de rechter vond daarom ontruiming van het pand geoorloofd. Vorige week werd beslag gelegd op een aantal bezittingen van alFitrah.

Ouders met kinderen die islamitische lessen volgen bij alFitrah, voelen aan dat het voortbestaan onder druk staat en hebben besloten hun kinderen daar weg te halen, zo bevestigen meerdere goed ingevoerde bronnen aan het AD. Een woordvoerder van de gemeente Utrecht laat desgevraagd weten deze signalen ook te hebben ontvangen. Ook zijn leraren die lesgaven binnen alFitrah vertrokken. De woede over de handelswijze van alFitrah is binnen de moslimgemeenschap groot, zo blijkt uit reacties op sociale media. Minister Asscher riep eerder ouders op hun kinderen weg te halen bij alFitrah. ,,Deze moskee speelt een kwalijke rol. De Nederlandse samenleving verdient het niet te worden vergiftigd met zieke denkbeelden.”

Onmin

Binnen de organisatie zelf bestaat eveneens veel onmin. Een bestuurslid is onlangs opgestapt na onenigheid met voorzitter Salam over de te voeren koers en de financiële problemen. Hij was pas enkele maanden geleden toegetreden tot het bestuur. Twee maanden geleden stapte ook al een bestuurslid op, zo blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel. Het bestuur van alFitrah bestaat nu alleen nog uit Salam zelf en diens vrouw.

Salam en alFitrah liggen al jaren onder druk. Inlichtingendienst AIVD houdt de familie al jarenlang in de gaten en justitie onderzoekt of enkele familieleden honderdduizenden euro’s hebben witgewassen. Ook bestaat het vermoeden dat zij terreurgroepen in het buitenland financieel hebben ondersteund. De gemeente Utrecht is bezig met een onderzoek naar de lessen die alFitrah aan jonge kinderen geeft. In een eerder onderzoek werd geconcludeerd dat kinderen mogelijk minder kansen op de arbeidsmarkt hebben als gevolg van de dogmatische, salafistische leer die in de lessen is verwerkt.

Schrijf je in voor onze nieuwe dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht