Alle deuren Beatrixsluis op hun plek

TimelapseAlle vier de deuren van de derde kolk van de Beatrixsluis in Nieuwegein zitten op hun plek. Gisteren werd de laatste sluisdeur succesvol geplaatst. 

Ook dit keer stonden er weer veel toeschouwers te kijken naar de plaatsing, die eerder werd uitgesteld vanwege te hard wind. Gisteren werd de laatste deur om 13.05 uur geplaatst. 

Nu de deuren alle vier op hun plek zitten, worden de pennenbaan en het aandrijfportiek bevestigd. Ook moeten de aandrijving en vlinderkleppen aangesloten worden. Wanneer dit allemaal klaar is, kan het testen beginnen.

Volledig scherm
© foto ricardo smit

Het plaatsen van de deuren was een precisieklus vanwege het gewicht. Elke deur weeg 490.000 kilo en moest met een drijvende hijskraan op zijn plek gehesen worden. 

Derde kolk

Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu besloot in 2012 een derde schutkolk aan te leggen aan oostzijde van de Beatrixsluis. Dit onder andere vanwege het toegenomen verkeer op het Lekkanaal. Met de aanleg van de derde kolk wordt het Lekkanaal tegelijk verbreed om extra ligplaatsen te creëren.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht