Volledig scherm
Het fietsverbodsbord op het Jaarbeursplein maakt vandaag plaats voor borden met de tekst 'shared space'. © CU2030

‘Alles’ mag even op het Jaarbeursplein: fietsers en voetgangers door elkaar

Het Jaarbeursplein wordt vandaag 'vogelvrij' verklaard: voetgangers en fietsers hebben geen eigen paden meer en moeten door elkaar hun weg vinden.

Deze situatie is tijdelijk: deze shared space-situatie duurt tot het najaar. Dan is het vernieuwde plein helemaal af en liggen er weer aparte fietspaden door het voetgangersgebied heen. 

Vandaag wordt een fietsverbodsbord weggehaald en vervangen door borden met de tekst 'shared space'. Voetgangers en fietsers delen dan de ruimte. GroenLinks, D66 en de ChristenUnie hadden juist gisteren vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over het tijdelijke fietsverbod. Het laatste stuk naar de parkeerkelder onder de trappen naar de stationshal was tijdelijk verboden voor fietsers en dat vonden de partijen vreemd. Met de 'shared space' is dat probleem opgelost.   

Een kritische volger van projectbureau CU2030 meent dat die borden een Nederlandse naam hadden moeten hebben en we gewoon van een 'gedeelde ruimte' zouden moeten reppen. Volgens CU2030 is het idee door een Nederlander bedacht, maar heeft die er juist de naam 'shared space' aan verbonden en dus houdt de gemeente zich daar ook aan. 

Op het plein is inmiddels ook begonnen met de aanleg van een 'tapijt' van Schots natuursteen. Het eerste deel langs het Beatrixgebouw is inmiddels open.   

Volledig scherm
Shared Space. © CU2030

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht