De Lekdijk bij Amerongen.
Volledig scherm
De Lekdijk bij Amerongen. © Foto AD

Als het fietspad niet op de Lekdijk komt, dan maar erónder

Een vrijliggend fietspad op de kruin van de dijk is van de baan, maar Wijk bij Duurstede geeft de strijd voor een veilig pad voor fietsers en wandelaars naar recreatiegebied De Gravenbol niet op. ,,Er komt een vrijliggend fietspad aan de teen van de dijk”, belooft wethouder Hans Marchal.

Voor Marchal was het even slikken. ,,We zijn lekker gemaakt met een vrijliggend fietspad op de dijk. Nu dat er niet komt, moet er een andere oplossing komen om veilig naar De Gravenbol te kunnen fietsen. Als het pad niet bovenop de dijk komt, dan moet het er onderaan de dijk écht komen. Geld is geen obstakel, want we hebben er 700.000 euro voor gereserveerd.”

Onderzoek fietspad

Jannes van Hove van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden zegt het iets voorzichtiger: er is een kans een fietspad tussen Amerongen en Wijk bij Duurstede aan de teen van de dijk aan te leggen. Wijk bij Duurstede, hoogheemraadschap en provincie Utrecht gaan onderzoeken of het uitvoerbaar en betaalbaar is. Marchal neemt alvast een voorschot op de uitkomst: ,,Utrechtse Heuvelrug had er 1,1 miljoen euro voor uitgetrokken, maar heeft die reservering ongedaan gemaakt. Als dat zo blijft, komt er dus alleen een fietspad tussen De Gravenbol en Wijk bij Duurstede. Jammer, want ook veel mensen uit Utrechtse Heuvelrug gaan naar De Gravenbol om te recreëren en de natuur te beleven.’'

Wethouder Gerrit Boonzaaijer van Utrechtse Heuvelrug bevestigt dat zijn gemeente de hand op de knip houdt. Dus hoeft voor hem het gedeelte van De Gravenbol tot Amerongen niet onderzocht te worden.

Informatie-avond

Wethouder Marchal hoopt dat inwoners de druk op Boonzaaijer flink opvoeren tijdens  de informatieavond over de versterking van de Lekdijk, op maandag 9 maart. Opdat Utrechtse Heuvelrug alsnog over de brug komt. Marchal: ,,Want zo’n pad over de volle lengte van Wijk tot Amerongen is veel beter, ook met het oog op recreanten uit Amerongen en Elst.’’

De informatieavond in het gemeentehuis van Wijk bij Duurstede begint om 19.30 uur.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht