Volledig scherm
De spelers van FC Utrecht bij de Open Dag © Foto Ruud Voest

‘Als spelers de baas worden, is het einde voor FC Utrecht zoek’

OpinieGooit FC Utrecht in het nieuwe voetbalseizoen hoge ogen? Bij de start van de competitie laat clubvolger en oud-voorzitter van de supportersvereniging Ben ten Boden zijn licht schijnen.

De verwachtingen voor het nieuwe voetbalseizoen zijn hooggespannen. Op papier ziet het er ook goed uit. De club heeft uitstekend geanticipeerd op het vertrek van Labyad en Ayoub. Ik acht FC Utrecht zeker niet kansloos vanavond tegen PSV.

Opinie
In de opinie kan iedereen zijn of haar licht op een actuele nieuwszaak laten schijnen. Deze week: Ben ten Boden, oud-voorzitter van de supportersvereniging van FC Utrecht.

Het is natuurlijk van belang dat het voorin op orde komt. Spits Dessers mag het wel eens laten zien. Het fit krijgen van de Deen Makienok heeft de hoogste prioriteit. We hebben doelpunten nodig. Daar is nog winst te halen. Gelukkig maakt Van de Streek forse stappen. Die kan wel eens de revelatie van het seizoen worden. Maar ook Guwara, Gavory, Gustafson, Boussaid en Bergström zullen willen laten zien wat ze waard zijn.

Kortom, keus genoeg voor de trainer. Of moet ik zeggen de manager? J.P. de Jong is gepromoveerd tot manager. Klaarblijkelijk in goed overleg. Jean-Paul is niet meer verantwoordelijk voor de dagelijkse trainingen en de voetbalinhoudelijke ontwikkeling, aldus directeur voetbalzaken Jordy Zuidam. Marinus Dijkhuizen en Rick Kruys zullen dat gaan verzorgen. Gisteren werd bekend dat de samenwerking met assistent-trainer Luc Nijholt is gestopt. Nijholt gaat niet akkoord met zijn nieuwe rol.

Poll

Het seizoen is voor FC Utrecht mislukt bij het mislopen van Europees voetbal

  • Eens (72%)
  • Oneens (28%)
703 stemmen

Oeps. Daar moest ik wel even slikken. Jean-Paul tijdens de trainingen langs het veld? Op kantoor? Of videoanalyses bekijken? Men spreekt over het Engelse model. Maar met JP hebben wij nog steeds een beginnend trainer. Was Van Gaal, Hiddink of van Marwijk onze manager, dan kan ik mij dat nog voorstellen. Maar JP hoort op het veld tussen zijn spelers!

Muiterij

En juist daar loert het gevaar. Er sluimert weer iets in de groep. Spelers die hun muiterij van enkele maanden terug nu beloond zien worden. En als je spelers de baas laat worden, is het einde daar. Als dit mij was overkomen, dan had ik deze ‘promotie’ nooit geaccepteerd. Een hoofdtrainer is te allen tijde de baas en heeft slechts in bepaalde gevallen verantwoording af te leggen aan de technisch directeur/manager. JP is nu afhankelijk van de prestaties van derden.

Hij is zo goed als kaltgestellt. Ik zie het al gebeuren. FC Utrecht heeft een niet al te lastige reeks wedstrijden voor de boeg in augustus, september en oktober. Daar hoort een top 5-klassering bij. Wat nu als het onverhoopt toch het rechterrijtje zal zijn? 

Dan kan ik wel invullen wat er gebeurt. Eigenaar Frans van Seumeren heeft veel goede beslissingen genomen de afgelopen tien jaar, maar evenveel foute. Ik hoop van harte dat de nieuwe structuur niet in het ‘foute rijtje’ thuishoort. De knechten staan aan het roer, terwijl de kapitein zich benedendeks zorgen maakt over de te varen route. Komt de keus uit op een rustige en vlakke oceaan of moeten golven en storm getrotseerd worden? De matrozen hebben uiteindelijk het laatste woord. Top 5. Dat is hun plicht. Schip ahoy.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht