Een lek aan de Kometenlaan in Bilthoven vorig jaar.
Volledig scherm
Een lek aan de Kometenlaan in Bilthoven vorig jaar. © Keistadnieuws

Alwéér een waterleidingbreuk in Bilthoven: GroenLinks wil dat gemeente nú ingrijpt

Opnieuw zat een deel van Bilthoven zonder water. Een kleine 600 huishoudens hadden gisteren geen water. Rond 23.00 uur was de breuk in de leiding hersteld. Volgens Vitens waren de wortels van een boom de oorzaak van de breuk aan de Planetenbaan.

Vitens-woordvoerder Clair Swart noemt de laatste lek in de waterleidingbuis een incident. ,,Het gebeurt vaker dat wortels leidingen kapot trekken. Nu waren die wortels om de leiding gegroeid. Je ziet het ook na een storm. Als bomen omgaan kunnen ze waterleidingen meetrekken. Gisteravond was er overigens geen storm.”

Het was de zesde breuk in vier maanden tijd. Vitens kondigde vorige week al aan dat de leidingen rond de Planetenbaan snel worden vervangen. De inwoners ervaren veel last van de vele breuken. 

Onaanvaardbaar

Voor GroenLinks is de maat vol. De partij is boos. Fractievoorzitter Henk Zandvliet: ,,Honderden huishoudens zonder water. De zesde leidingbreuk in vier maanden tijd in Bilthoven. Wij vinden dit onaanvaardbaar. Gemeente moet hier Vitens onmiddellijk op aanspreken. Dit mag niet meer voorkomen. Het heeft al geleid tot een ongeval met die fietser is het gat. Maar mensen hebben ook geen water. Dat is vervelend. Vitens moet controleren waar de zwakke plekken zitten en actie ondernemen.”

Quote

Dit mag niet meer voorkomen. Het heeft al geleid tot een ongeval met die fietser is het gat

Henk Zandvliet, GroenLinks

Swart begrijpt de bezorgdheid. ,,Ik weet dat op een bepaalde plek in Bilthoven veel breuken geweest. Daar zijn al reparatiewerkzaamheden bezig. De leidingen zijn hier en daar verouderd en  vervangen moeten worden. Dat het nu juist weer in Bilthoven gebeurt, versterkt het beeld dat het niet klopt, terwijl het voor ons een incident is.”

De breuk van gisteravond was 500 meter verderop van breuken. ,,Wij zijn niet de enige die van de bodem gebruik maakt”, aldus Swart. ,,Er ligt zo veel meer. Als de weg open ligt proberen we gezamenlijk op te trekken zodat de bewoners er minder last van hebben. We liggen vaak dicht bij elkaar in de buurt. Maar een waterleiding mag niet te dicht bij een ander liggen, want het leidingwater moet gekoeld blijven. Het mag niet te warm worden. We proberen er rekening mee te houden. Ik begrijp dat het voor bewoners anders overkomt.”

In oktober viel een vrouw met fiets en al in een enorm onzichtbaar zinkgat dat was ontstaan als gevolg van een breuk in de waterleiding. De vrouw kwam er zonder kleerscheuren vanaf, maar haar fiets werd met de modder meegezogen.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht