Volledig scherm
© AD

Alweer miljoenen extra kosten voor aanleg nieuw tramsysteem

Voor de aanleg van een nieuw tramsysteem tussen Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein is bovenop de eerder begrote 141 miljoen euro zeer waarschijnlijk nog eens 15 tot 20 miljoen euro nodig. Verantwoordelijk VVD-gedeputeerde Dennis Straat is ‘onaangenaam verrast’ door deze onvoorziene tegenvaller.

De provincie Utrecht bestelde in januari 2017 22 nieuwe, extra lange tramstellen. Met instemming van Provinciale Staten die het sein op groen had gezet voor vervanging van de huidige trams.  Ook de trambaan tussen Nieuwegein-Zuid en IJsselstein wordt vernieuwd. De trams en de trambaan op dit tracé zijn na ruim dertig jaar aan het eind van hun technische levensduur.

De nieuwe trams zijn langer en zijn lager. Daarom moeten alle haltes langs de trambaan verlaagd worden en verlengd. Bovendien zal de huidige trambaan Nieuwegein-IJsselstein worden gekoppeld aan de Uithoflijn, waardoor reizigers zonder overstap gebruik kunnen maken van de tram over het gehele traject. Het merendeel van het werk wordt volgens planning in het najaar van 2020 uitgevoerd.

Vernieuwing

Een belangrijke oorzaak voor de extra kosten is volgens de provincie dat de markt voor opdrachten in de spoorsector sinds 2016 aanzienlijk is veranderd. Omdat er meer vraag is naar spoorvernieuwingen, lopen de kosten op. Ook moet de provincie rekening houden met nieuwe tegenvallers en voor nacht- en weekendwerk, gezien de strakke planning.

Daarnaast is er mogelijk zeven miljoen euro extra nodig voor de verbetering van de tramhalte Nieuwegein-Centrum. Daarvoor zijn meer werkzaamheden noodzakelijk dan alleen het verlengen en verlagen van een tramperron; ook de aanleg van een nieuw busstation en het verleggen van wegen en kruisingen van de trambaan zijn nodig.

In juni is er volgens provinciebestuurder Straat meer zicht op de gevolgen van de projectraming en het definitieve ontwerp. De financiële tegenvaller bij de vernieuwing van het regionaal Utrechts tramsysteem is een zoveelste domper voor de provincie. Vorig jaar werd bekend dat er voor de aanleg van de Uithoflijn 84 miljoen euro extra nodig is. Waarschijnlijk komt hier nog eens 18 miljoen bovenop. 

 1. De hits Never Alone en Dreams werden door deze broers bedacht op een zolderkamertje in Zuilen
  PREMIUM
  2brothersonthe4thfloor

  De hits Never Alone en Dreams werden door deze broers bedacht op een zolderka­mer­tje in Zuilen

  Met Never Alone en Dreams bestormden de Utrechtse broertjes Bobby en Martin Boer uit Zuilen 25 jaar geleden wereldwijd de hitlijsten. Het sprookje begon op de vierde verdieping van een portiekflat aan de Boelesteinlaan bij moeder thuis. Daar knutselden Bobby en Martin dag en nacht aan muziek. Plakken en knippen, net zo lang tot het lekker klonk. Een kwart eeuw later worden de 2 Brothers on the 4th Floor, met ruim 20 miljoen verkochte platen, maandelijks nog 500.000 keer via Spotify gedraaid. De act staat weer wekelijks op festivals. ,,Het sprookje gaat door.’’
 2. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?
  Agenda

  Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

  De lichtshow Keys of Light, waarbij lichtprojecties bewegen op de muziek van een speciale piano, gaat vanavond om 21.00 uur in première. Zo weet de volledig ingepakte Domtoren dagelijks tot en met 21 december toch nog de aandacht te trekken. Verschillende bekende pianisten zullen de piano komen bespelen om daarmee lichtprojecties op de stijgers te creëren. En op 22 november zullen duizenden recreatielopers de verlichte Domtoren passeren als onderdeel van een hardlooproute door het centrum van de stad.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht