Volledig scherm
© AD

Alweer miljoenen extra kosten voor aanleg nieuw tramsysteem

Voor de aanleg van een nieuw tramsysteem tussen Utrecht, Nieuwegein en IJsselstein is bovenop de eerder begrote 141 miljoen euro zeer waarschijnlijk nog eens 15 tot 20 miljoen euro nodig. Verantwoordelijk VVD-gedeputeerde Dennis Straat is ‘onaangenaam verrast’ door deze onvoorziene tegenvaller.

De provincie Utrecht bestelde in januari 2017 22 nieuwe, extra lange tramstellen. Met instemming van Provinciale Staten die het sein op groen had gezet voor vervanging van de huidige trams.  Ook de trambaan tussen Nieuwegein-Zuid en IJsselstein wordt vernieuwd. De trams en de trambaan op dit tracé zijn na ruim dertig jaar aan het eind van hun technische levensduur.

De nieuwe trams zijn langer en zijn lager. Daarom moeten alle haltes langs de trambaan verlaagd worden en verlengd. Bovendien zal de huidige trambaan Nieuwegein-IJsselstein worden gekoppeld aan de Uithoflijn, waardoor reizigers zonder overstap gebruik kunnen maken van de tram over het gehele traject. Het merendeel van het werk wordt volgens planning in het najaar van 2020 uitgevoerd.

Vernieuwing

Een belangrijke oorzaak voor de extra kosten is volgens de provincie dat de markt voor opdrachten in de spoorsector sinds 2016 aanzienlijk is veranderd. Omdat er meer vraag is naar spoorvernieuwingen, lopen de kosten op. Ook moet de provincie rekening houden met nieuwe tegenvallers en voor nacht- en weekendwerk, gezien de strakke planning.

Daarnaast is er mogelijk zeven miljoen euro extra nodig voor de verbetering van de tramhalte Nieuwegein-Centrum. Daarvoor zijn meer werkzaamheden noodzakelijk dan alleen het verlengen en verlagen van een tramperron; ook de aanleg van een nieuw busstation en het verleggen van wegen en kruisingen van de trambaan zijn nodig.

In juni is er volgens provinciebestuurder Straat meer zicht op de gevolgen van de projectraming en het definitieve ontwerp. De financiële tegenvaller bij de vernieuwing van het regionaal Utrechts tramsysteem is een zoveelste domper voor de provincie. Vorig jaar werd bekend dat er voor de aanleg van de Uithoflijn 84 miljoen euro extra nodig is. Waarschijnlijk komt hier nog eens 18 miljoen bovenop. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht