Volledig scherm
Het zorgcentrum Amandelhof in Zeist. © Zorggroep Charim

Amandelhof Zeist zes maanden onder verscherpt toezicht van Inspectie

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft woon-zorgcentrum Amandelhof in Zeist, onderdeel van zorggroep Charim, onder verscherpt toezicht gesteld. Er bestaan risico’s op onvoldoende deskundige en veilige zorg. Het verscherpt toezicht duurt zes maanden.

In woon-zorgcentrum Amandelhof wonen zo’n 130 senioren. Een deel van hen heeft dementie en ontvangt verpleeghuiszorg. De inspectie ziet op veel vlakken tekortkomingen. Zo zijn zorgverleners onvoldoende op de hoogte van de wensen en behoeften van de cliënten. Ook wisselt het personeel vaak op de afdelingen voor mensen met dementie. Het ontbreekt zorgverleners verder aan deskundigheid op het gebied van methodisch werken, begrip van gedrag van de bewoners en de inzet van maatregelen die de vrijheid beperken.

Het is belangrijk dat Charim op locatie Amandelhof de problemen op korte termijn oplost. Het bestuur is zich bewust van de tekortkomingen en probeert de situatie al enige tijd te verbeteren. Toch vindt de Inspectie het belangrijk om een vinger aan de pols te houden, ook omdat Amandelhof de afdeling met verpleeghuiszorg uit wil breiden.  

Charim is bezig met de renovatie van twee gebouwen. De bewoners moeten tijdelijk verhuizen. Ook medewerkers gaan mee naar de andere locatie van de zorggroep. Vanwege het verscherpt toezicht is de verhuizing van de cliënten naar voren gehaald.

Extra bezoeken

Bij verscherpt toezicht let de Inspectie extra op een zorgaanbieder. Dat doet de inspecteur bijvoorbeeld door het afleggen van (onverwachte) extra bezoeken. Aan het einde van de periode van het verscherpt toezicht, na zes maanden, beoordeelt de Inspectie of Charim de situatie heeft verbeterd. 

Directeur zorg Henk de Waard erkent de problemen. ,,Sinds vorig jaar weten we dat de zorg beter moet en kan. We zijn toen al een verbeterprogramma gestart. Dat heeft nog niet tot het gewenste resultaat geleid.’’

Ook de vakbond CNV Zorg & Welzijn houdt de situatie scherp in de gaten. ,,De continuïteit van zorg aan cliënten is heel belangrijk, maar wij vinden dat de hardwerkende medewerkers ook niet mogen worden vergeten’’, zegt vakbondsbestuurder Karin Kasper. ,,Daarom zullen wij de vinger aan de pols houden bij onze leden die in deze instelling werken. Om zo te garanderen dat juist binnen deze onrustige periode oog blijft voor de werknemers. De Inspectie over de vloer, onder verscherpt toezicht staan en een verhuizing: dit alles hakt erin bij de medewerkers. Ook houden we nauw contact met het bestuur/directie van Charim om van de stand van zaken op de hoogte te blijven.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht