Ambes uit Eritrea kan weer meefietsen met Driebergse Tourclub dankzij gulle gift

De uit Eritrea gevluchte en in Driebergen woonachtige Ambesagr Geberehiwat (26) kan weer meefietsen met zijn geliefde toerclub DTC in Driebergen. Dankzij een gift kon er bij de Fietsboetiek in Bunnik een nieuwe fiets worden gekocht, nadat zijn oude fiets gevaarlijke scheuren in het frame bleek te hebben.

Quote

Ik ben heel blij. Het is een hele mooie fiets.

Ambesagr Geberehiwat

Drie jaar geleden vluchtte de 26-jarige Ambesagr Geberehiwat voor het oorlogsgeweld uit zijn thuisland Eritrea. Hij was daar lid van een professioneel wielerteam. Toen hij als statushouder in Driebergen een woning kreeg toegewezen en hoorde van het bestaan van de Driebergse Tourclub (DTC), wilde hij daar wel vrijwilligerswerk doen. „Het zou ook mooi zijn als ik dan af en toe mee kon fietsen”, vertelt hij.

Ruud Kooring, vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk, hoorde dat de nieuwe inwoner van Driebergen via het project Prima Perspectief vrijwilligerswerk zocht. „Ik ben zelf ook lid van de Driebergse Tourclub. Dus heb ik hem uitgenodigd om een keer mee te fietsen.” Prima Perspectief helpt statushouders via vrijwilligerswerk aan een zinvolle dagbesteding in de gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Weg droom

Tijdens die eerste kennismaking viel het Kooring meteen op dat het niet de eerste keer is dat Ambes, zoals hij wordt genoemd, op de racefiets zat. „Hij weet wat fietsen is. Hij kon prima meekomen met het peloton en heeft zelfs nog een hele tijd aan kop gefietst.” Maar er viel Kooring nog iets op: de fiets waarop Ambes reed, vertoonde scheurtjes in het frame. Niet veilig, dus weg droom om te fietsen. Ambes moet rondkomen van een uitkering, dus geld voor een nieuwe fiets was er niet. Maar Kooring was niet voor één gat te vangen. Hij bedacht een plan voor een inzamelingsactie. 

Kooring zocht contact met zijn eigen fietsenmaker in Bunnik. „Hij zei me dat hij een inruilfiets had. Die mocht hij wel overnemen. Uiteindelijk was de inzamelingsactie niet nodig. Een lid van de DTC was zo aangedaan door de actie dat hij het volledige bedrag voor de aanschaf van de tweedehands fiets wilde vergoeden. Een heel vroeg en mooi sinterklaascadeau.”

Ambes straalt van geluk: „Ik ben heel blij. Het is een hele mooie fiets. Ik ben er heel dankbaar voor. In mijn thuisland fietsen is een beetje moeilijk geworden. Hier train ik nu twee tot drie keer per week en met heel erg veel plezier.” Dit weekend staat hij met zijn nieuwe fiets weer zijn mannetje op de fietspaden van de Utrechtse Heuvelrug.

Volledig scherm
Dankzij een gift kon Ambesagr Geberehiwat een nieuwe fiets aanschaffen. © William Hoogteyling

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht