Volledig scherm
Petra Doornenbal: tijdig crisissituaties herkennen. © Archieffoto

Ambtenaren provincie Utrecht lappen afspraken aan laars

Ambtenaren van de provincie lappen de regels aan de laars. Het niet nakomen van afspraken is schering en inslag op het provinciehuis. Het kostte de gemeenschap vorig jaar miljoenen euro's.

Dat blijkt uit een notitie van onderzoekers die gesprekken hebben gevoerd met het management, bestuurders en ambtenaren van de provincie Utrecht. Aanleiding was de asbestcrisis bij het oude provinciehuis, waardoor de provincie vorig jaar voor 11 miljoen euro het schip inging. 

Eerder concludeerde onderzoeksbureau Twynstra Gudde dat de provincie fout op fout stapelde bij de verkoop van het kantoor in Rijnsweerd. De provincie en de asbestsaneerders vechten tot de dag van vandaag een juridische strijd uit over de aansprakelijkheid van de fouten die zijn gemaakt.

Maling
Naar nu blijkt zijn de problemen binnen de provincieorganisatie dieper geworteld en structureler van aard dan eerder werd aangenomen. Uit de gesprekken komt naar voren dat medewerkers op eigen houtje werken en maling hebben aan afspraken en regels. Bovendien zouden ambtenaren taken uitvoeren waar ze soms helemaal niet op toegerust zijn.

Gedeputeerde Staten erkennen dat er een cultuuromslag nodig is om een crisis zoals vorig jaar te voorkomen. Er komt meer aandacht voor risico's van projecten. Om te waken voor tunnelvisie, moet er meer ruimte zijn voor kritisch tegengeluid. Het bestuur is van plan Provinciale Staten specifieker te informeren tijdens crises. De Staten zijn blij dat de provincie de hand in eigen boezem steekt. 'De belangrijkste les die we moeten leren, is dat we tijdig een crisissituatie herkennen,' zegt CDA-fractievoorzitter Petra Doornenbal. 'Het is goed om een kritisch vermogen in te bouwen. Daar moet aandacht voor blijven.' 

Daar is SP-Statenlid Ad Meijer, niet gerust op. 'Dit is een dusdanig vaag lijstje waarbij er in lange termijnen wordt gedacht, dat het weinig vertrouwen geeft in verandering. Als je tastbaar resultaat wilt hebben, moet er een actieplan komen. De problemen zijn er verontrustend genoeg voor.'

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht