Volledig scherm
Een beeld van het pand in Amerongen. © William Hoogteyling

Amerongen zit niet te wachten op stichting Heart Cry aan de rand van het dorp

Diverse inwoners van Amerongen hebben grote moeite met de komst van de stichting Heart Cry. Directeur Arjan Baan is één van de vertalers van de Nashville-verklaring dat zich stevig uitspreekt tegen homoseksualiteit. ‘Kan dat dan zomaar’, vragen ze zich af.

Amerongen zit eigenlijk niet te wachten op deze stichting aan de rand van het dorp. Dat is tenminste de uitkomst van een korte rondgang. ,,Ik snap niet dat dit zomaar kan",  vraagt Samuël Braele zich af. “Nee, dit zou eigenlijk niet moeten mogen, maar er zal wel niets meer tegen gedaan kunnen worden.” Ook Tessa Wigwoldy vindt dat deze stichting met deze directeur geen plek verdient in Amerongen. ,,Als iemand bepaalde groepen uitsluit, is er voor hem geen plaats in deze gemeente. Dat kan niet. Het is zeker al geregeld hè.”

Quote

Als iemand bepaalde groepen uitsluit, is er voor hem geen plaats in deze gemeente. Dat kan niet.

Bergafwaarts

Kees Agterberg is wat milder in zijn oordeel. Hij verafschuwt sommige denkbeelden, maar ziet ook steeds meer mensen de kerk uitlopen. ,,De groep met deze opvattingen wordt steeds kleiner. Het groeit niet meer. Daarom ben ik wat milder en sta ik wat meer in het midden in deze kwestie. Het gaat bergafwaarts.”

Corry van Ingen woont net een paar maanden in Amerongen, maar oud-inwoonster van Leersum kent ze het dorp goed. ,,De SGP-hoek is niet mijn hoek",  stelt ze nadrukkelijk. ,,Ik kende de toekomst van het gebouw niet, maar voor mij hoeft het niet. Deze denkbeelden passen niet in Amerongen.”

Centrale plek

Op haar website legt Heart Cry uit wat het beoogt met het pand aan de Jan van Zutphenweg.. ,,Heart Cry is een interkerkelijke appèl- en opwekkingsbeweging die al langere tijd op zoek was naar een centrale plek in Nederland om de activiteiten en aanverwante bedieningen onder te brengen. De fulltime Bijbelschool ‘Gospel for Europe’ voor discipelschap, zending en evangelisatie Hilversum zal vanaf volgend jaar hier een definitieve plek krijgen, evenals de zaterdagopleiding van Bijbelschool Filadelfia. Naast de Bijbelscholen zal ook het platform Hart voor het gezin vanuit het gebouw in Amerongen gaan opereren.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht