Volledig scherm
Het Babylon Quartet treedt op in Buitenplaats Doornburgh in Maarssen. © Grachtenfestival

Amsterdams Grachtenfestival komt naar Maarssen

Het bekende Amsterdamse Grachtenfestival biedt voor het eerst ook een programma aan in Maarssen. 

Op maandag 12 augustus zijn er twee gratis klassieke concerten in de binnentuin van Buitenplaats Doornburgh, het voormalige klooster. Strijkers van het Babylon Quartet treden op met klassieke composities, die geïnspireerd zijn op volksmuziek.

Het is voor het eerst dat het Grachtenfestival, bij het grote publiek vooral bekend van de tv-uitzending van het Prinsengrachtconcert dat onderdeel is van het Grachtenfestival, uitbreidt tot buiten Amsterdam. Op vijf bijzondere locaties in de Gooi en Vechtstreek zijn tijdens deze editie concerten van aanstormende talenten. Zo zijn er ook concerten in Kortenhoef, Weesp, Muiden en Laren. 

Programmeur Lestari Scholtes zegt in een toelichting: ,,In de afgelopen jaren is het Grachtenfestival steeds verder over Amsterdam verspreid: niet alleen zijn er concerten op de grachten, maar ook in buurten en in wijken. De musici met wie wij samenwerken kunnen ook buiten Amsterdam, op bijzondere locaties buiten een concertzaal, optreden. De regio Gooi en Vechtstreek sluit hier goed op aan.’’

Priorij

Op 12 augustus speelt het Babylon Quartet tweemaal een concert van één uur in de voormalige priorij. Tijdens dit concert speelt het strijkkwartet onder andere twee kwartetten van Haydn en Dvorak, geïnspireerd door vroegere Oost-Europese volksmuziek. De uiteenlopende interesses van de jonge muzikanten komen tijdens dit concert duidelijk naar voren. Het Babylon Quartet sluit het concert af met muziek uit de jaren 60, van onder meer Joni Mitchell en The Beatles. Het eerste concert in de binnentuin begint om 14.00 uur. Om 16.00 uur volgt een tweede concert. Meer informatie op buitenplaatsdoornburgh.nl.

Het Grachtenfestival, dat 22 jaar geleden begon als Prinsengrachtfestival, vindt plaats van 9 tot en met 18 augustus. Er zijn 270 concerten (klassiek en jazz) op 100 locaties in Amsterdam, tien dagen lang. Thema dit jaar is ‘Schatten van Vrouwen’.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht