Volledig scherm

Angst voor hergebruik maandverband: Utrecht wil gratis tampons voor armen

Een meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad wil dat arme inwoners van de stad gratis tampons en maandverband krijgen. De politici zijn bang dat Utrechtse vrouwen vanwege geldgebruik tijdens hun menstruatie noodgedwongen verband ‘hergebruiken’. 

GroenLinks, D66 en Student & Starter, samen een meerderheid in de raad, pleiten voor een oplossing van ‘menstruatie-armoede’. Volgens de partijen zou uit onderzoek blijken dat één op de tien vrouwen door geldgebrek wel eens problemen heeft gehad om aan menstruatieproducten te komen. Daarnaast zou 2 procent van de Nederlandse vrouwen wel eens een product hebben hergebruikt vanwege de kosten.

De partijen stellen dat de kosten voor menstruatieproducten kunnen oplopen tot 25 euro, ‘een fors bedrag als je van een minimuminkomen moet rondkomen’. Een eventueel hergebruik van oude producten kan er volgens de Utrechtse politici toe leiden dat vrouwen schooldagen missen of niet mee kunnen doen aan de samenleving. 

De partijen willen dat het Utrechtse stadsbestuur met oplossingen komt. Zelf suggereren ze gratis tampons en maandverband bij de voedselbanken, daklozenopvang en bij bibliotheken en scholen. Daarnaast zouden U-pashouders eventueel korting moeten kunnen krijgen bij drogisterijen. 

Ook zou er op scholen goede voorlichting moeten komen over menstruatie om het taboe op armoede te doorbreken.

Het stadsbestuur heeft nog niet op de plannen gereageerd.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht