De gereformeerde kerk zou plaats moeten maken voor nieuwbouwwoningen maar blijft nu behouden door toedoen van omwonenden.
Volledig scherm
PREMIUM
De gereformeerde kerk zou plaats moeten maken voor nieuwbouwwoningen maar blijft nu behouden door toedoen van omwonenden. © Marnix Schmidt

Anne Frank keek in haar kamer in het Achterhuis naar de kerk van Tienhoven en dat kerkje is nu gered

Jarenlang dreigde de sloopkogel voor de 'kerk van Anne Frank' in Tienhoven: men wilde er huizen gaan bouwen. Nu hebben omwonenden het gebouw gekocht. De kerk blijft bestaan, net zoals het mysterie: waarom had Anne Frank thuis een foto van de kerk hangen?

De wand in de slaapkamer van Anne Frank.
Volledig scherm
De wand in de slaapkamer van Anne Frank. © Anne Frank Stichting, Amsterdam

De miljoenen bezoekers van het Achterhuis in Amsterdam hebben zich ingebeeld hoe Anne Frank leefde als onderduiker in de Tweede Wereldoorlog. Ze stonden in haar slaapkamertje en stelden zich de krappe inrichting voor met haar bed en het bureautje met daarop haar wereldberoemde dagboek.

De foto's en plaatjes aan de muur zijn bewaard gebleven. De grootste is een zwart-witfoto met een gezicht op het dorp Tienhoven, vlakbij Maarssen. Op de voorgrond staat een witte boerderij, er achter de gereformeerde kerk met spitse toren. Had Anne er een mooie herinnering aan? Of vond ze het gewoon een mooi plaatje?

35 kilometer verderop maakt Jeanine Boesen een weids gebaar. Ze wijst op de lintbebouwing van Tienhoven en haar ogen blijven rusten op de voormalige kerk. ,,Hier is nog rust en ruimte. Bijna was wéér een kenmerkend gebouw verloren gegaan. Waarom moet tegenwoordig zelfs in een klein dorp elke centimeter worden volgebouwd?''

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht