De Anne Frankboom van Veenendaal.
Volledig scherm
De Anne Frankboom van Veenendaal. © AD

Anne Frankboom in Veenendaal is al geplant, officieel moment volgt in april

Op 21 april wordt de boom officieel ‘geopend’ maar hij staat er al sinds dinsdag: Veenendaal heeft nu ook een Anne Frankboom.

Het vier meter hoge exemplaar is dinsdag geplant door werknemers van Van Dijk Groenvoorziening. ,,De boom heeft alvast een plekje gekregen omdat het nu het beste moment is om de boom te planten’’, aldus een woordvoerder van de gemeente.

De boom is een directe nazaat van de wereldberoemde Anne Frankboom, de witte paardenkastanje van het Achterhuis die door Anne Frank in haar dagboek is beschreven. De originele boom sneuvelde in 2010 bij een storm. Uit de kastanjes van die boom zijn stekjes gekweekt en daarvan zijn in totaal meer dan driehonderd exemplaren verspreid over de hele wereld. En dit aantal loopt nog op.

Plek

In Veenendaal is er een plek gevonden aan de Weverij, in een parkje achter theater Lampegiet. Aanvankelijk werd nog gedacht bij een gedenksteen voor de Tweede Wereldoorlog aan de Duivenweide.

,,Het is echter een plek bij de Weverij geworden omdat de boom ruimte nodig heeft, zowel onder de grond voor zijn wortelstelsel als erboven”, aldus een woordvoerder van de gemeente. ,,Een kastanje kan erg hoog en groot worden en op die plek heeft de boom ook de ruimte om te groeien.”

Meer plannen

Het plan voor een boom in Veenendaal ontstond in 2017 bij een bezoek van rabbijn Katz aan Veenendaal. De gemeente wil dit jaar naast het planten van de boom nog meer activiteiten ondernemen in het kader van 75 jaar Vrijheid.

Zo is het de bedoeling dat er zogenaamde struikelstenen komen op plekken waar Joodse Veenendalers woonden of leefden. De datum 21 april is gekozen omdat dit jaar op 21 april de Joodse Holocaust Herdenkingsdag is.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht