Volledig scherm
© ANP

App laat Utrechters alternatieven voor ritje met auto zien

Honderd bewoners van Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern gaan dit najaar een app op hun smartphone of tablet testen die ertoe moet leiden dat ze vaker de auto laten staan. Utrecht is een van de zeven regio's waarin het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat met deze proef begint.

Met de app TRIPPS krijgen reizigers informatie over alle mogelijkheden van vervoer en kunnen zij deze plannen, boeken en betalen. Het gaat hierbij om deelauto’s, openbaar vervoer, (deel)fietsen en taxi’s.

Komend najaar wordt TRIPS door een kleine groep getest. Naar verwachting wordt de app begin 2020 gelanceerd voor alle bewoners van Leidsche Rijn, Vleuten en De Meern. Daarna volgt de rest van de stad. Volgens de provincie en de gemeente Utrecht is niet toevallig eerst voor deze nieuwe stadsdelen gekozen. In Leidsche Rijn, Vleuten en de Meern is het autobezit en -gebruik relatief hoog en groeiend. ,,Tot 2030 komen er nog tot 105.000 inwoners bij. TRIPPS kan bijdragen aan het stimuleren van alternatieven voor de auto,’’ aldus de provincie en de gemeente.

Quote

TRIPPS geeft je dan persoon­lijk advies, biedt je toegang tot al het vervoer en betalen gaat helemaal automatisch”

Lucien Groenhuijzen

Persoonlijk

Volgens Lucien Groenhuijzen van app-ontwikkelaar Innovactory moet TRIPPS een ‘persoonlijke reisassistent zijn'.  ,,Met gemak, eenvoud en betrouwbaarheid voorop, zodat je als reiziger naadloos van de ene naar de andere plek kan reizen. TRIPPS geeft je dan persoonlijk advies, biedt je toegang tot al het vervoer en betalen gaat helemaal automatisch”.

Volgens de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks, mobiliteit) past de reisapp in het streven van Utrecht om voor bewoners en bezoekers een aantrekkelijke en bereikbare stad te zijn. ,,We werken aan toekomst waarin niet bezit, maar gebruik centraal staat. Op een reis begin je misschien op je eigen fiets, maar stap je daarna over op de trein en pak je vervolgens een deelfiets. Met de app kun je snel zien op welke manier je het snelst op je bestemming bent.”

Utrecht is een van de zeven proefregio's in Nederland. TRIPSS wordt ook getest de Zuidas in Amsterdam, in  Eindhoven, Groningen-Drenthe, Limburg, Rotterdam-Den Haag en Twente.

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht