Arcadehal in Utrecht: van pukkelige gameverslaafden tot verliefde stelletjes

VideoGameliefhebbers moeten nog héél even geduld hebben. Benelux's grootste arcadehal gaat komende vrijdag pas open aan de Mariaplaats, maar het AD Utrechts Nieuwsblad nam alvast een kijkje in Gamestate.

Volledig scherm
Vrijdag opent Gamestate een filiaal aan de Utrechtse Mariaplaats. Eigenaar Roel Veltmeijer toont een van de vele speelattracties. © Foto Ruud Voest

Er staan nog honderden onuitgepakte dozen op de vloer. De inhoud: knuffels, gadgets, spellen en andere prijzen die er te winnen zijn in Gamestate, een typisch Amerikaanse arcadehal. ,,Er zijn ook iPhones en iPads te winnen", vertelt eigenaar Roel Veltmeijer.

Pasje

Bij de machines, variërend van het klassieke Pac-man en de ouderwetse flipperkast tot racesimulatoren en levensechte Angry Birds, zijn punten te verdienen die ingeruild kunnen worden voor een van de prijzen. ,,Elke speler krijgt een eigen pasje waarop hij of zij geld kan zetten, net als een chipknip. Daarmee kan je het spel starten. Het goedkoopste spel kost 25 cent om te spelen. Het duurste 2 euro." Hoe hoger je score, hoe meer punten je krijgt. De punten kunnen op het persoonlijke pasje opgespaard worden. ,,Wie heel goed is en spaart, kan een iPhone 7 winnen", legt Veltmeijer uit. ,,Maar iedereen komt voor het plezier en de ervaring, de prijzen zijn slechts bijzaak."

Grootste

Quote

In andere vestigin­gen hebben we gezien dat de arcadehal ook veel wordt gebruikt door jongvolwas­se­nen om te daten

De vestiging aan de Mariaplaats is na Kerkrade en Rotterdam de derde in Nederland en is met 1.000 vierkante meters ook gelijk de grootste van heel Nederland. De grootste zelfs van heel de Benelux in dit format. Gamestate moet volgens Veltmeijer het nieuwe avondje uit worden. 

Daten

Want wie denkt dat de arcadehal alleen voor pukkelige gameverslaafde tienerjongens is, heeft het mis. ,,In andere vestigingen hebben we gezien dat de arcadehal ook veel wordt gebruikt door jongvolwassenen om te daten. In een bioscoop kijk je twee uur lang naar een scherm en kun je niks tegen elkaar zeggen en in een restaurant móet je twee uur lang tegen elkaar praten. Een arcadehal is best of both worlds. Op Valentijnsdag was het ontzettend druk bij de andere twee vestigingen", vertelt Veltmeijer.

Zelf speelt Veltmeijer nauwelijks op de machines. ,,Eén keer per jaar ga ik naar de grootste arcadebeurs ter wereld in Orlando. Daar test ik de nieuwste toestellen uit om te zien of ze ook voor Gamestate interessant zijn. Maar daar blijft het dan ook bij."

Gamestate aan de Mariaplaats gaat vrijdagavond officieel open. Popster en huidig Idols-jurylid Eva Simons verzorgt de muzikale omlijsting van de opening. Vanaf dan kan iedereen, van pukkelige gameverslaafde tienerjongens tot verliefde stelletjes op hun eerste date, zich urenlang vermaken in de arcadehal.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht