Volledig scherm
Een selectie van de gevonden mantelspelden. © Gemeente Utrecht, Erfgoed Utrecht

Archeologen doen vondsten uit Romeinse tijd in Leidsche Rijn

Bij archeologisch onderzoek in Leidsche Rijn in Utrecht, nabij Castellum Hoge Woerd, zijn  opmerkelijke vondsten afkomstig uit de Romeinse tijd gedaan. Het gaat onder meer om wapenstukken, een paardentuig, handboogpijlen en kledingspelden.

Het archeologisch onderzoek vond begin mei plaats, in verband met de bouw van een nieuwe woonwijk. Het onderzoek werd gedaan aan de Kuinderboslaan, schuin tegenover Castellum Hoge Woerd, een eigentijdse herbouw van het Romeinse fort dat daar tussen circa 40 en 270 na Christus heeft gestaan op de zuidoever van de Rijn.

Offerhandeling

,,Het paardentuig lijkt opzettelijk in het rivierwater te zijn gedeponeerd. Dat geldt ook voor twee kruiken met opvallende inscripties op de schouderpartij, waarvan er één bovendien opzettelijk is doorboord. Dit wijst op een offerhandeling’’, schrijft de gemeente Utrecht in een bericht. Het lijkt er dus op dat een deel van de objecten vroeger is  geofferd in de rivier de Rijn. Ook zijn kledingspelden en vingerringen gevonden. 

Alle vondsten zijn geborgen en worden de komende maanden verder onderzocht. Hoe de verschillende objecten in de rivier zijn beland (geofferd, verloren, afgeschoten of weggegooid) zal daarbij centraal staan. De vondsten worden naar verwachting rond 2020 gepresenteerd in Castellum Hoge Woerd. 

Vorige maand presenteerden archeologen nog een 900-jarige oude stadsmuur in Park Lepelenburg.  

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.
  1. Cultuursnuiven in Utrecht? Van absurde komedie tot de 3JS (en je kunt ook nog naar het circus)

    Cul­tuursnui­ven in Utrecht? Van absurde komedie tot de 3JS (en je kunt ook nog naar het circus)

    In de nieuwste absurde komedie van John van Eerd, Herrie in de Keuken, gieren de snorren, pruiken en petten door de zaal. Als eigenaar van een noodlijdende snackbar proberen Van Eerds alter ego Harrie en zijn compagnon hun armzalige frietjes en gehaktballen aan de man te brengen. Er is bitter weinig klandizie, maar de zon begint te schijnen als de valse eigenaresse van de aangrenzende tattooshop een oplossing biedt. Tot de controleur van de voedselinspectie zich meldt.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht