Volledig scherm
Archeologische vondsten Domplein © PUG-collectie

Archeologische vondsten Domplein teruggevonden

De afdeling Erfgoed van de gemeente Utrecht heeft onlangs op miraculeuze wijze een aantal oude stukjes beeldhouwwerk teruggevonden, die behoren tot de opgravingen op het Domplein in 1935.

Deze opgravingsvondsten zijn ooit in een afvalkuil beland in de achtertuin van Domplein 25. In 2014 is deze afvalkuil met daarin stukjes beeldhouwwerk teruggevonden. Nu blijkt dat de genummerde vondsten behoren bij de opgraving van 1935, die werd uitgevoerd door C.W. Volgraff en G. van Hoorn.

Hoe deze bodemschatten in een afvalkuil terecht zijn gekomen, is een raadsel. C. Isings, voormalig conservator van het Provinciaal Utrechts Genootschap (PUG), dat de collectie bodemschatten beheert, herkende het handschrift van het toenmalige hoofd gemeentewerken in de nummering op het beeldhouwwerk. Bekend is dat tussen 1932 en 1957 bij Flora’s Hof een werkplaats stond voor de onderhoudsploeg van de Domtoren. Volgens Isings is bij de verhuizing c.q. sloop van de werkplaats een kuil gegraven in de tuin van Domplein 25, waarin een hoeveelheid fragmenten van gevonden beeldhouwwerk is begraven.

Castellum

Recent onderzoek naar de genummerde stenen vondsten heeft aangetoond, dat ze behoren bij de opgraving uit 1935 op het Domplein. Tussen 1929 en 1949 vond voor het eerst grootschalig archeologisch onderzoek van het Domplein plaats. In deze periode werden onder andere delen van het Romeinse castellum ontdekt en werden ook Romeinse voorwerpen gevonden uit de 1e tot de 3e eeuw.

De nu gevonden resten betreffen beeldhouwwerk uit de 15e en 16e eeuw. Het gaat onder meer om een gegroefd zuiltje van kalksteen, dat mogelijk een deel is van een grafmonument en een fragment van een rood geschilderd been van een beeldje.

Volledig scherm
W. Stooker, hoofd gemeentewerken in een werkput tijdens opgravingen op het Domplein. © Collectie Utrechts Archief

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht