Volledig scherm
Het museum Oud Amelisweerd. © MOA

Armando breekt met Museum Oud-Amelisweerd

Het noodlijdende Museum Oud-Amelisweerd (MOA) kan over een jaar formeel niet meer beschikken over het (recente) werk van Armando.

Quote

Formeel betekent dit dat het MOA over een jaar geen beroep meer kan doen op de werken van Armando, die in beheer zijn bij de Armando Stichting.

Coen Bruning

Armando heeft de samenwerking met het MOA in maart opgezegd. De bruikleenovereenkomst, die de Armando Stichting (dat zo’n 1100 werken van de kunstenaar beheert) met het MOA had afgesloten, is beëindigd met een opzegtermijn van een jaar.

De breuk komt op een opmerkelijk moment. Eind december redden de provincie Utrecht en de gemeente het wankele museum met een noodkrediet van 75.000 waardoor het museum in Bunnik dit jaar open kan blijven. Tijdens de voorjaarsnota moet de gemeenteraad van Utrecht een besluit nemen of het MOA, tegen eerdere afspraken in, toch subsidie krijgt. Een onafhankelijke deskundige, bedrijfseconoom Gert-Jan van der Vossen, onderzoekt momenteel een aantal scenario’s voor een duurzame openstelling na 2017.

Voorzitter van de Armando Stichting, Coen Bruning, bevestigt dat de bruikleenovereenkomst is opgezegd. ,,Formeel betekent dit dat het MOA over een jaar geen beroep meer kan doen op de werken van Armando, die in beheer zijn bij de Armando Stichting. Armando wilde weg bij het MOA. Hij wil dat zijn collectie bij een ander museum wordt ondergebracht.’’

Ethische code

Directeur van het MOA, Yvonne Ploum, is verrast dat bekend is geworden dat de bruikleenovereenkomst is opgezegd. Contractueel is vastgelegd dat hierover niets in de publiciteit verschijnt. Volgens haar heeft de breuk geen gevolgen voor de toekomst van het MOA.

,,Als wij geen financiële en fysieke zorg meer hebben voor 1100 werken, betekent dat niet dat wij geen beroep meer kunnen doen op de collectie. Er geldt tussen musea een ethische code om collegiaal aan verzoeken voor museale bruiklenen te voldoen. Voor ons is het een financiële verlichting. We kunnen toe met een kleiner depot. Wij zijn een klein museum; het is belangrijk dat de collectie een goede plek krijgt bij een ander museum dat over meer financiële middelen beschikt.’’

Waar de collectie van Armando straks naartoe gaat, is onduidelijk. Ploum zegt eerst het besluit van de Utrechtse politiek over de toekomst van het MOA te willen afwachten. Daarna kan met andere musea overlegd worden over het beheer van de collectie. ,,Daarover zijn we in gesprek met de Armando Stichting.’’ De museumdirecteur wijst erop dat het MOA een kerncollectie van 100 tekeningen van Armando behoudt, als ook een groot kennis- en documentatiecentrum over de kunstenaar. 

Armando zelf was niet bereikbaar voor een reactie.

Quote

Wij zijn een klein museum; het is belangrijk dat de collectie een goede plek krijgt bij een ander museum dat over meer financiële middelen beschikt.

Yvonne Ploum

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht