Asbest vrijgekomen bij grote brand in Nieuwegein, geen gevaar voor Houten

VideoEen pand op het voormalig veilingterrein aan Ravenswade op industrieterrein Liesbosch in Nieuwegein is zondagavond tot op de grond toe afgebrand. Volgens de Veiligheidsregio Utrecht is er asbest vrijgekomen bij de brand. Er zaten asbest platen in het dak van het gebouw. Alleen op het terrein zelf is asbest vrijgekomen.

Volledig scherm
De hele loods van het voormalige distributiecentrum staat in brand. © Michiel van Beers

Terwijl er nog druk werd geblust trokken speciale meetploegen van de brandweer het gebied tussen het industrieterrein en Houten in om metingen te verrichten. De rook trekt volgens de VRU richting Houten en Culemborg. Tegen elf uur 's avonds meldde de VRU dat er geen gevaar was voor asbestbesmetting voor Houten. Pas diep in de nacht had de brandweer het vuur onder controle en werd het sein 'brand meester' gegeven. ,,Het nablussen zal nog enige tijd duren'', aldus de Veiligheidsregio.

De politie meldde aanvankelijk dat er vuurwerk in de loods was opgeslagen, maar dat werd al snel tegengesproken. Ooggetuigen zouden in ieder geval wel knallen hebben gehoord. De VRU meldt dat de knallen waarschijnlijk werden veroorzaakt door asbestplaten die door de hitte uit elkaar spatten.

Om veel water beschikbaar te hebben, schaalde de brandweer op naar Grip 1. Diverse korpsen uit de regio assisteerden bij het blussen van de brand. De korpsen zorgden er ook voor om een goede watervoorziening te hebben.

De brandweer plaatste een scherm tussen het brandende gebouw en naastliggende panden om te voorkomen dat het vuur kon overslaan. De politie is bezig een groter gebied af te zetten in verband met mogelijk ontploffingsgevaar.

Deuren gesloten

De Veiligheidsregio Utrecht (VRU) schaalde al snel op naar grote brand. De VRU adviseerde aanwonenden ramen en deuren gesloten te houden vanwege de heftige rookontwikkeling. Het vuur was vanuit de verre omtrek te zien. Naar de oorzaak van de brand wordt nog onderzoek gedaan.

Schrijf je in voor onze nieuwe dagelijkse nieuwsbrief

Wil jij als eerste op de hoogte zijn van breaking news uit de regio Utrecht? Zet dan je pushnotificatie aan!

Volledig scherm
Meerdere brandweerkorpsen bestrijden het vuur. © Michiel van Beers

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht