Volledig scherm
De Band Zonder Verblijfsvergunning dinsdag tijdens hun optreden. © TivoliVredenburg

Asielzoekers zingen en dansen verdriet en boosheid van zich af

Muziek maken, dansen, zingen en tegelijk je gevoel uiten. Bij De Band Zonder Verblijfsgunning kunnen vluchtelingen uit het asielzoekerscentrum in Kanaleneiland dit doen tijdens wekelijkse sessies.

De band staat onder leiding van muzikant Jonas Bisquert. De samenstelling verandert snel: het verschilt per week hoeveel asielzoekers op komen dagen. De ene keer zijn het er vijftig, de andere keer slechts tien.

De bandleden komen uit landen waar geweld en onderdrukking bij het dagelijks leven hoorden. Ze hebben heftige dingen meegemaakt en hun vertrouwde leven en omgeving achter moeten laten. Volgens Biquert maken de vluchtelingen daarom niet alleen muziek, maar uiten ze tijdens de sessies ook hun gevoelens. Velen doen dit dansend of zingend. ,,Veel leden zijn boos en verdrietig. Ze weten niet of ze hier in Nederland mogen blijven. Sommigen reageren de stress op elkaar af. Maar ook blijdschap wordt gedeeld."

Quote

Ik hoop dat ze een plekje krijgen in de Nederland­se muziekwe­reld en gelukkig worden.

Muzikant Jonas Bisquert

K3
De Band Zonder Verblijfsvergunning biedt ook de mogelijkheid om te leren van elkaars cultuur. Kinderen die bijvoorbeeld al een tijdje in het azc zitten, kennen al een beetje Nederlands en luisteren naar muziek van K3. ,,Andersom werkt het ook zo. Ouders hechten veel waarde aan muziek van hun eigen cultuur en daar hebben de kinderen, vanwege het generatieverschil, niet veel mee."

Belangrijker dan dat de band groeit, vindt Bisquert het dat de bandleden uiteindelijk een verblijfsvergunning krijgen en hier definitief blijven wonen. Sommige asielzoekers zitten hier al drie maanden, anderen al jaren. Sommigen waren in het land van herkomst professioneel muzikant. ,,Misschien helpt deze band ze wel hun talenten zichtbaar te maken voor de rest van Nederland. Waardoor ze door middel van eigen contacten een netwerk opbouwen. Ik hoop dat ze een plekje krijgen in de Nederlandse muziekwereld en gelukkig worden."

De band trad al op tijdens de Utrechtse nieuwjaarsreceptie en in de hal van TivoliVredenburg.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht