Volledig scherm
De petitie voor behoud van de kerk in de kapel van de Augustinuskerk aan de Oudegracht. © Fleur van Leeuwen

Augustinuskerk start petitie tegen kostenbesparende sluiting

De Augustinuskerk aan de Oudegracht in Utrecht is een petitie gestart om sluiting van de kerk tegen te gaan. De petitie kan zowel online als in de kapel van de kerk worden getekend. Online hebben in tien dagen inmiddels ongeveer 130 mensen hun handtekening achtergelaten.

De katholieke parochies in Utrecht kampen met grote geldzorgen. Nu kent Utrecht nog drie parochies, maar binnenkort worden deze samengevoegd om geld te besparen. Afstoting van een van de twaalf kerkgebouwen is daarnaast onvermijdelijk. Het onderhoud van de kerkgebouwen kost veel geld en door de aanhoudende leegloop van de kerken is dat niet meer op te brengen. Jaarlijks komen de parochies 400.000 euro tekort.

Sluiting van een kerkgebouw is makkelijker gezegd dan gedaan: bij elk gebouw hoort een geloofsgemeenschap die veel weerstand biedt tegen de plannen. Eerder werd de Catharinakathedraal overwogen voor sluiting, maar begin maart werd bekend dat deze toch openblijft. Kardinaal Wim Eijk besloot in te grijpen naar aanleiding van de protesten van de kerkgemeenschap van de kathedraal. 

Sluiting

Dat betekent dat de katholieke gemeenschap van Utrecht op zoek moet naar een andere manier om geld te besparen. Het bestuur van de Samenwerkende Parochies Katholiek Utrecht noemde de Augustinuskerk als volgende optie om te bespreken voor eventuele sluiting.

Sinds 2016 wordt de Augustinuskerk gerestaureerd en is het gebouw grotendeels gesloten voor publiek. Alle samenkomsten vinden in andere gebouwen plaats. Tijdens een informatieavond op 6 april werd duidelijk dat nog veel onduidelijk is over de toekomst van de kerk. Het parochiebestuur kon de geloofsgemeenschap onvoldoende informeren over toekomstplannen. Het actiecomité van de Augustinuskerk is daarom een petitie gestart voor het behoud van de kerk. Deze kan online getekend worden of in de kapel van de kerk, die tijdens de restauraties wel open is gebleven. 

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip, opmerking, foto of video? Stuur ze ons door op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.
  1. Een kijkje bij de uitvaartmarkt in Vianen: ‘De laatste tien jaar wordt de dood steeds meer een live-event’
    PREMIUM
    Video

    Een kijkje bij de uitvaart­markt in Vianen: ‘De laatste tien jaar wordt de dood steeds meer een li­ve-event’

    Lijkwaden van schapenwol, rouwfietsen, bamboekisten en urnen voor de as van huisdieren; op de uitvaartmarkt in Vianen staat het er alsof je er iedere dag mee te maken hebt. Bezoekers nuttigen er zelfs koffie met cake, al is volgens de organisatie dat een gimmick. „De laatste tien jaar wordt de dood steeds meer een live-event: een uitvaart kan precies zo gemaakt worden als gewenst.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht