Volledig scherm
De gewraakte wagon die uit de tuin van Eric Schmets moet worden verwijderd. © Eric Schmets

Austerlitzer moet treinwagon uit tuin verwijderen

Austerlitzer Eric Schmets moet vóór 1 september een treinwagon uit zijn tuin hebben verwijderd. De buurvrouw heeft er veel last van en het college van burgemeester en wethouders moest ingrijpen vanwege het ontbreken van de vergunning. B en w besloten deze week dat de wagon weg moet.

Het begon allemaal op een heel klein stationnetje in Frankrijk. Eric Schmets uit Austerlitz stond er op de trein te wachten richting Gare d’Austerlitz, een treinstation in Parijs. Op de trein zat een bord met de naam Gare d’Austerlitz. Het was alsof hij richting huis reed. Hij liep al een tijd met een plan om een blokhut in de tuin te plaatsen. Was het niet leuker om een oude treinwagon op te knappen en die dan van een bordje Gare d’Austerlitz te voorzien?

Achter zijn woning aan de Weideweg wordt momenteel een nieuwbouwwijk gerealiseerd. Schmets wilde de gouden weg bewandelen en alles netjes regelen.  Eerst kon hij door een uitlopend onderzoek de wagon nog niet neerzetten en daarna had hij niet veel tijd meer om de wagon op de plek te krijgen omdat alles zou zijn dichtgebouwd. Nadat hij naar eigen zeggen informeel groen licht had gekregen van de gemeente, werd de wagon geplaatst.

Quote

Ik heb de buurvrouw gesproken en alles uitgelegd. Ze had er toen geen problemen mee

Eric Schmets

„Er is zelfs een ambtenaar van de afdeling handhaving geweest en ik heb de buurvrouw gesproken en alles uitgelegd. Ze had er toen geen problemen mee”, vertelt Schmets. Schmets had de wagon aan het zicht van de buurvrouw willen onttrekken door een twee meter groene haag te plaatsen. Maar ja, de gemeente had nog geen vergunning afgegeven. „De buurvrouw ging er vervolgens met gestrekt been in. Dat had tot gevolg dat de gemeente in de achteruit ging en dat de wagon nu per 1 september weg moet.”

Hergebruik

Schmets vindt het een gemiste kans voor de gemeente. „Ik ben voorstander van de circulaire economie. Hergebruik van spullen. Door de wagon te gebruiken als kantoorruimte of gastenverblijf heb je een enorme milieuwinst.” Schmets wilde de wagen niet aan het gas- of elektriciteitsnet koppelen, maar de wagen helemaal zelfvoorzienend maken.

De Austerlitzer kreeg inmiddels al uit diverse hoeken belangstelling voor de wagen. De buurvrouw van Schmets was niet bereikbaar.

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Utrecht en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht