Auto kapot op vrijdag de dertiende? Wegenwacht neemt een bosje bloemen mee

VideoVrijdag de dertiende en dan gaat ook nog je auto kapot? De Utrechtse wegenwachters van de ANWB hebben daarom vandaag een pleister op de wonde bij zich in de vorm van een bosje bloemen. Het zien van een wegenwachter levert al een glimlach op, maar als die ook nog eens na een reddende reparatie met een bos bloemen komt, is het feest compleet.

Quote

Mijn vader is wegenwach­ter. Ik mocht als kleine jongen vaak mee en heel wat uurtjes in de werkplaats doorge­bracht

Remco Severs uit Harmelen stuurt zijn gele Wegenwacht-bus over de snelweg richting Breukelen. Bij een tankstation zou een auto met pech staan. Severs komt uit een echte wegenwachtersfamilie. Het geel werd hem met de paplepel ingegoten. „Mijn vader is wegenwachter. Ik mocht als kleine jongen vaak mee en heel wat uurtjes in de werkplaats doorgebracht.”

Als jonge knul wist Severs dus al wat hij wilde worden. Na de vmbo ging hij in de leer bij een Opel-dealer in Harmelen. Na zes jaar opleiding en sleutelen stapte hij over naar de ANWB. „Elke wegenwachter heeft minimaal zes jaar in de werkplaats van een garage gestaan. Daarna krijgen we nog een opleiding bij de ANWB en doen we bovendien een EHBO-cursus.”

Emmer met bloemen

Severs rijdt voorzichtig. Hij heeft immers een emmer met bloemen achterin staan. Als hij bij het tankstation aankomt is de pechvogel echter in geen velden of wegen meer te bekennen. Dat gebeurt een enkele keer. Dan krijgt hij een oproep vanuit de centrale. Als hij toch in Breukelen zit, kan hij dan niet even doorrijden naar Uithoorn? Een auto met startproblemen.

Tijdens de rit naar Uithoorn vertelt Severs over de meest voorkomende problemen. Lege accu’s aan het eind van de winter, dynamo’s die de accu’s niet meer opladen. Hij kan er een boek over schrijven. Maar het mooiste vindt hij het contact met de mensen. Iedere keer anders, maar vrijwel altijd een blij gezicht. En zo ook in Uithoorn.

Dynamo

Alice en Michael Flohil staan al te wachten. Motorkap open. Auto wil niet starten. „De dynamo is kapot. Dat wisten we”, vertelt Alice. „Maar toen we vanochtend wilden starten, deed de auto niets.” Severs sluit wat kabels aan en de auto kan worden gestart. De diagnose is snel gesteld: de dynamo is inderdaad kapot. „Dus de motor laten lopen en direct naar de garage”, is het dringende advies van Severs. „En dan heb ik nog wat,” verklapt Severs met een glimlach. „Een bos bloemen omdat het vandaag vrijdag de dertiende is.” De glimlach bij het stel uit Uithoorn wordt nog groter. Severs laat twee tevreden mensen achter.

Een tweede melding in Maarssen is wat complexer. Tom en Marieke Principaal hebben drie weken geleden net een Volvo gekocht, zijn er zonder problemen mee naar de Toscane op en neer geweest, maar de auto weigert nu in een andere versnelling te gaan. Een korte diagnose leert dat de auto naar de garage moet. Een verstuiver is kapot. Dat kan Severs niet repareren. 

Het echtpaar heeft net een grote Volvo de deur uitgedaan vanwege hoge onderhoudskosten. „Dan was dit weer kapot, dan was dat weer kapot”, vertelt Marieke Principaal. „Dit zal hopelijk onder de garantie vallen.” De bos bloemen op het eind van Severs, maakt toch weer een hoop goed.

Volledig scherm
Het echtpaar Principaal uit Maarssenbroek is blij met de bos bloemen van Remco Severs. © Foto Ruud Voest

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht