Volledig scherm
Autoverzekeraars berekenen in wijken als Overvecht en Kanaleneiland hogere premies dan in rustiger delen van de stad. © Angeliek de Jonge

Auto verzekeren? Inwoners Overvecht betalen de hoofdprijs

De prijzen van autoverzekeringen in Utrechtse wijken lopen fors uiteen. Voor precies dezelfde auto betaalt een inwoner van Vleuten tot ruim 400 euro per jaar minder dan een autobezitter in Overvecht.

Utrecht gaat gebukt onder een reeks autobranden. Sinds 22 december zijn 78 auto's uitgebrand na brandstichting. De politie heeft geen grip op het fenomeen; er zijn nog geen daders aangehouden.

Autobezitters kunnen dus maar beter goed verzekerd zijn. WA, de goedkoopste polis, biedt geen dekking tegen autobrand. WA plus geeft die dekking wel. AD Utrechts Nieuwsblad nam steekproeven op websites bij verschillende verzekeraars door een groot aantal postcodes in te voeren, steeds bij dezelfde auto en aantal kilometers. We kozen voor een Vokswagen Golf uit 2008 (vraagprijs 6.495 euro) en 0 schadevrije jaren.

Sterke verschillen

Uit de vergelijking blijkt dat de premies in de gemeente Utrecht sterk verschillen. De prijzen zijn laag aan de Schoolstraat in de oude dorpskern van Vleuten. Bij Centraal Beheer kost de premie maandelijks 70.52 euro. Dezelfde verzekering kost voor een bewoner van Moezeldreef in Overvecht 104.10 euro. 

Per jaar levert dat een verschil op van liefst 402.96 euro. Bij prijsvechter Allsecur is het verschil nog groter. De bewoner van een de Camera Obscuradreef in in Overvecht is liefst 450 duurder uit de stadsgenoot uit Vleuten.

Quote

Verzeke­raars moeten hun premies kunnen uitleggen, maar dat gebeurt vaak niet of onvoldoen­de duidelijk

Babs van der Staak, Consumentenbond

Algemeen beeld is dat in de rustige wijken met dure koopwoningen de premies fors lager zijn dan in flatwijken met veel sociale huurwoningen. In Rijnsweerd, Oog in Al en Lunetten betalen autobezitters fors minder dan in Kanaleneiland, Zuilen-Noord en Overvecht. 

Straatkant

Maar ook binnen straten zijn verschillen. In de Montfoortlaan in Hoograven staan aan de ene kant van de straat flats en aan andere kant eengezinswoningen. Ze hebben verschillende postcodes en die leveren bij de vergelijking verschillende prijzen op. Bewoners van de flats betalen bij Ohra 3.19 euro en bij Centraal Beheer 5.15 euro meer dan de overburen in de eengezinswoningen. 

Centraal Beheer laat in een reactie weten dat postcode/plaats 'een rol spelen bij de tariefstelling'. Ook Ohra houdt het bij een algemene reactie. ,,Zoals in de markt ook gebruikelijk is differentiëren we op basis van postcode onze risico-inschatting en daarmee de premiestelling''. Vanwege 'concurrentieoverwegingen' gaat het bedrijf niet verder in op de premies.

Volledig scherm
Autoverzekeraars ontkennen dat het hoge aantal autobranden in Overvecht invloed hebben op de premies. © Sem van der Wal

Consumentenbond

De Consumentenbond is zeer kritisch op het postcodebeleid van verzekeraars. Woordvoerder Babs van der Staak: ,,Ze zijn daarover niet open en baseren hun premies op eigen schadecijfers en kans op diefstal, ongevallen en schade veroorzaakt door het weer. Daarnaast wegen risicoprofielen en data-analyses steeds vaker mee bij premies. Woon je in een wijk met veel goedkope auto’s, wanbetalers en/of sociale huurwoningen, dan kan de premie daardoor hoger zijn.''

Bedrijven mogen volgens de Wet bescherming persoonsgegevens geen besluiten nemen op basis van enkel data-analyses, stelt de Consumentenbond. ,,Ook moeten ze hun premies kunnen uitleggen, maar dat gebeurt vaak niet of onvoldoende duidelijk, zien wij. De meeste mensen weten niet dat ze op basis van hun adres meer betalen dan een buurman of iemand die een paar straten verderop woont.''

De verzekeraars laten desgevraagd weten dat het hoge aantal autobranden in Utrecht geen invloed heeft op de premies.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht