Volledig scherm
© ANP

Automobilisten opgelet: eind deze maand gaan deze nieuwe flitspalen in Utrecht aan

Utrecht telt vanaf deze week drie nieuwe flitspalen in de stad, die eerst een paar weken getest zullen worden. Met de komst van twee palen in Kanaleneiland en een in Overvecht komt het totaal aantal flitskasten op negen. Bedoeling is dat het te hard rijden en het negeren van rood licht door automobilisten afneemt.

Eind deze maand moeten de nieuwe flitspalen werken, na enkele weken testen. Op de Beneluxlaan komen palen ter hoogte van de kruising met de Van Heuven Goedhartlaan en bij de Bernadottelaan. In Overvecht komt de nieuwe paal op de Humberdreef bij de Einsteindreef.

Effect

Aanleiding voor de nieuwe meetpunten is een uitgevoerde verkeersanalyse, waaruit naar voren is gekomen dat borden, markering en verkeerslichten hier onvoldoende effect hebben op het drukken van de snelheid. Ook wordt te vaak door rood gereden op deze locaties. In overleg met het Openbaar Ministerie en de politie ziet Utrecht nu de palen als de oplossing die moet gaan zorgen voor een veiliger verkeerssituatie.

De bestaande zes flitspalen in Utrecht leverden de eerste vier maanden van vorig jaar ruim 11.000 boetes op. Deze palen staan verspreid over de stad: op de Beneluxlaan, Amsterdamsestraatweg, Graadt van Roggenweg (twee), Marnixlaan en St. Josephlaan. Vooral op de Graadt van Roggenweg regende het boetes voor verkeer dat de stad in- en uitrijdt: 6782 hardrijders en 1538 negeerders van rood licht. Dat zijn bijna zeventig boetes per dag, bijna drie per uur.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht