Volledig scherm
Stratenmakers plaatsen zinkpalen bij de entree van de Markt om het plein volledig te kunnen afsluiten bij evenementen. © Van Amerongen Wim

Automobilisten Wijk bij Duurstede houden zich netjes aan nieuwe regels op autoluwe Markt

De eerste week dat de Markt in Wijk bij Duurstede autoluw is, zijn er nauwelijks overtreders van het eenrichtingverkeer en parkeerverbod op het vernieuwde plein. Automobilisten blijken zich opvallend netjes aan de nieuwe verkeersregels te houden.

De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) die belast zijn met de handhaving van de nieuwe regels, hebben slechts één waarschuwing gegeven aan een foutparkeerder. Dat is een opvallende score. Want in de periode van september tot april schreven de boa’s 99 proces-verbalen uit en werden 318 waarschuwingen gegeven voor parkeerovertredingen in de binnenstad van Wijk bij Duurstede.

De hele week zijn auto’s op de Markt op de vingers van één hand te tellen: een enkele kortparkeerder en enkele mensen met een beperking die hun auto op een van de twee voor hen bedoelde parkeerplaatsen neerzetten. Ook ’s avonds staat er geen blik op de Markt. Opvallend, vindt wethouder Wil Kosterman (GroenLinks). ,,Ik ben deze week ’s avonds een paar keer gaan kijken, maar net als overdag wordt er niet geparkeerd. Mensen reageren positief. Dat het plein nu lekker rustig is, dat het veel gezelliger is zonder auto’s en dat de Markt veel mooier is geworden door de reconstructie. Het is nu een heel ander beeld dan met auto’s erop. Het is een prachtig plein geworden.”

Verkeerschaos blijft uit

De door sommigen voorspelde verkeerschaos in de binnenstad is uitgebleven met het ingevoerde eenrichtingverkeer en parkeerverbod op de Markt. De enige uitzondering op de nieuwe regels zijn twee parkeerplaatsen voor mindervaliden. Wel is het toegestaan met de auto even stil te staan op de rijbaan voor het laden en lossen van grotere en zwaardere boodschappen. Bijvoorbeeld voor wie een paar taarten ophaalt bij de bakker of een barbecue terugbrengt bij de slager. Degenen die dat willen, moeten dan wel eerst omrijden via de Achterstraat en de Volderstraat. Kosterman: ,,Voor de winkeliers kan het effect weleens heel gunstig zijn. Meer mensen pakken de fiets om boodschappen te doen nu het rustiger en veiliger is.”

Of na de Markt nu ook de Veldpoortstraat autoluw wordt, weet Kosterman nog niet. ,,Het is best druk in die straat. Misschien wordt het er nu ook rustiger en veiliger. Automobilisten beseffen dat ze niets meer met een auto op de Markt te zoeken hebben.” De kortste weg naar een parkeerterrein loopt niet via de Veldpoortstraat, maar over de Singel.

Stratenmakers zijn vandaag nog bezig met de afronding van het werk op de autoluwe Markt. Ze plaatsen zinkpalen waarmee het plein voor evenementen kan worden afgesloten. Zoals zaterdag 4 mei met de geraniummarkt en de jaarlijkse Dodenherdenking in de Grote Kerk en op het plein voor de kerk.

Tegenvaller

Een forse tegenvaller voor de gemeente is dat de eeuwenoude stadspompen vijf weken na de feestelijke ingebruikname al defect zijn. Het lukte niet om met de zwengels water op te pompen. Er blijken teveel zandkorrels door de leiding naar boven te komen waardoor de druk in de pompen wegvalt. Oppompen lukt dan niet meer. De aannemer zoekt uit hoe het probleem verholpen kan worden. Hoe lang de pompen droog blijven staan, weet de gemeente nog niet.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht