Volledig scherm
Drukte op de Marnixlaan in Utrecht. © Koen Laureij

Autoritje door Utrecht duurt gemiddeld 22 procent langer dan verwacht

Utrecht staat in de top 10 van verkeersopstoppingen in Nederlandse steden. De stad is geëindigd op de negende plek van de zogenaamde TomTom Traffic Index, waarin wordt bijgehouden hoeveel vertraging je in steden hebt. Leiden staat op nummer één.

Een gemiddelde autorit in Utrecht duurde 22 procent langer dan de beoogde reistijd zonder files. Dit betekent dat automobilisten bijna 7 minuten langer deden over een rit van een halfuur. In de Utrechtse spits liep de extra reistijd op tot twee keer zo lang: ruim 14 minuten extra bij een rit van een halfuur. In Leiden was dit gemiddeld bijna 18 minuten. 

De belangrijkste knelpunten in de stad zijn: Vondellaan / Baden Powellweg, Oudenoord / Kaatstraat, ‘t Goylaan, Lessinglaan / Spinozaweg en Marnixlaan.

Automobilisten in Utrecht stonden vorig jaar gemiddeld 108 uur (4 dagen en 12 uur) langer dan beoogd stil in het verkeer tijdens de spits. Op donderdag 17 oktober 2019 stonden automobilisten in Utrecht het langst in de file. Een autorit van een halfuur duurde op die dag bijna 18 minuten langer. Dit kwam door het grote ongeluk op de A2 tussen Breukelen en Vinkeveen, waarbij de snelweg voor langere tijd werd afgesloten.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht