Avirazorg kreeg onlangs een stevige tik op de vingers van de inspectie Gezondheidszorg en Jeugd.
Volledig scherm
Avirazorg kreeg onlangs een stevige tik op de vingers van de inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. © Avira

Avirazorg mag van inspectie geen cliënten meer aannemen, maar gaat door onder andere naam

De Utrechtse aanbieder van thuiszorg Avirazorg die van de inspectie Gezondheidszorg en Jeugd voorlopig geen nieuwe cliënten aan mag nemen, werkt door onder een andere naam. Het bedrijf neemt zodoende dagelijks nieuwe cliënten aan.

Dat bevestigen meerdere betrokkenen tegenover het AD. De inspectie van het ministerie van Volksgezondheid verbood Avirazorg onlangs nieuwe cliënten op te nemen, omdat het bedrijf geen goede en veilige zorg kan leveren. De zorgaanbieder heeft tot half mei de tijd om de zaak op orde te brengen.

Meerdere cliënten van Avirazorg kregen ongeveer twee maanden geleden al bericht dat het bedrijf verder zou gaan onder de naam Stichtse Zorg. ,,Dit ging dezelfde week al in met de vermelding dat het voor mij verder allemaal hetzelfde bleef en tot op heden klopt dat. Alleen kreeg ik een ander telefoonnummer om hen te bereiken”, zegt een cliënt. De medewerkers zijn dezelfde als voorheen.

Vernietigend oordeel

Met het onderbrengen van een deel van de cliënten bij een ander thuiszorgbedrijf leek Avirazorg vooruit te lopen op de conclusie van de inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De inspectie oordeelde een paar weken geleden vernietigend en stelde dat het bedrijf de zorg zodanig heeft georganiseerd ‘dat het van (toevallige) omstandigheden afhangt of er al dan niet zorg van een goed niveau wordt verleend.’

Thuiszorgaanbieder Stichtse Zorg, die in augustus 2018 is opgericht, werkt volgens de website vanuit een kantoor aan de Nevadadreef in Overvecht. Het adres is hetzelfde als waar de inspectie eind vorig jaar Avirazorg bezocht. Op de websites van beide bedrijven staan nagenoeg dezelfde teksten. Onder het kopje ‘Over ons’ wordt op de site van Stichtse Zorg abusievelijk gesproken over Avirazorg.

Op de website van Stichtse Zorg wordt gesproken over Avirazorg.
Volledig scherm
Op de website van Stichtse Zorg wordt gesproken over Avirazorg. © Avirazorg

Belangenverstrengeling

Dat de bestuurders en toezichthouders van Stichtse Zorg en Avirazorg nauwe banden met elkaar hebben, blijkt uit gegevens van de Kamer van Koophandel. Hun namen komen in verschillende functies voor bij meerdere thuiszorgaanbieders in de regio Utrecht.

De inspectie Gezondheidszorg en jeugd wees in haar rapport over Avirazorg op de risico’s van de verbondenheid met andere ondernemingen. ,,Deze onderlinge organisatorische verbondenheid laat ruimte voor belangenverstrengeling en hiermee wordt de schijn van belangenverstrengeling niet voorkomen.”

Avirazorg weigerde de afgelopen week ondanks herhaalde verzoeken te reageren op vragen van het AD.

Reageren op dit verhaal? un.reageren@ad.nl

✉ Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Utrecht & omstreken?
Schrijf je hier in!

 WhatsApp ons!

Heb jij een nieuwstip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06-52470104 of stuur een email naar: un.stad@ad.nl

Of ga naar de site van Whatsapp en stuur daar je bericht door.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht