Avonturiers, glampers én voor het eerst nudisten op de Vakantiebeurs in Utrecht

VideoDe Jaarbeurs is de komende dagen het zonnigste stukje Utrecht. In de hallen van de Vakantiebeurs heersen exotische sferen. Aanstaande vakantiegangers uit alle windstreken trekken naar het complex om even aan het grauwe weer te ontsnappen en inspiratie op te doen voor komende zomer.

De hallen zijn bont versierd; bij de stand van de Dominicaanse Republiek danst een vertegenwoordiger in een traditioneel pak. Voor de avonturiers is een heuse kabelbaan gebouwd, lekkerbekken kunnen zich tegoed doen aan pita’s gyros en er staan rijen gloednieuwe campers opgesteld voor de mensen die gaan voor ‘glamping’.

Volledig scherm
© ANP

Naast Zuid-Afrika, Amerika, IJsland en Australië wordt ook Utrecht vertegenwoordigd tijdens de beurs. In een klein hoekje, naast Woerden en tegenover Rotterdam, staat een opvallende rode Domtoren. Daarachter staat een houten stand met wat folders over Utrecht, waarbij Nicole Bonvin, zelf ook Utrechter, advies geeft. Zelf gaat ze liever ver weg op vakantie – zo komt ze net terug uit Sri Lanka – maar ze kan zich goed voorstellen dat mensen ook graag naar Utrecht komen. ,,De grachten, de Dom…’’, mijmert ze.

Blootstraatje

Een nieuw onderdeel op de beurs is het blootstraatje’. Dit zijn twee straatjes speciaal ingericht voor nudisten. Ze zijn een beetje verstopt, maar vallen bij het langslopen wel meteen in het oog. Op de wanden van de stands hangen foto’s van ontblote mensen en op verschillende displays speelt de ‘vrijheid’ zich af. Anny van Engelen en haar man gaan hiervoor al jaren naar nudistencampings. Je krijgt dan niet alleen de beste plaats op een camping – er komen een stuk minder mensen naar het naakte deel – maar het geeft ook een vrij gevoel, zegt Anny.

Haar ouders en vrienden moesten in eerste instantie wel een beetje aan het idee wennen, maar dat maakt Anny niks uit. Volgens haar is een nudistencamping hetzelfde als de sauna; daar lopen ook mensen van allerlei soorten en maten en moet je je schaamte ook loslaten. Het liefst trekt ze weg uit Nederland; aankomende zomer gaan zij en haar man waarschijnlijk naar Kroatië of Italië. Want in de kou in je blootje vindt ze maar niks.

Volledig scherm
© ANP

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht