Volledig scherm
PREMIUM
© Luuk Ex

Baan opgezegd en huis verkocht voor wereldwijde zoektocht naar goed onderwijs

De Utrechtse historicus en docent Erik Ex zegde zijn baan op, verkocht zijn huis, laadde zijn spullen in een busje en ging op reis met zijn jongere broer, journalist Luuk. Het tweetal noemt hun trip 'de Edyssee': een odyssee naar goede educatie. In gewoon Nederlands: al reizend ontdekken wat de stand van zaken is in het onderwijs in Finland en Singapore en de landen daartussen.

Volledig scherm
De broers rijden met hun busje door Moskou. © Luuk Ex

Momenteel bevinden de broers zich in Turkije; ten tijde van het interview was Luuk een paar dagen naar zijn woonplaats Amsterdam. Erik: „Hij wilde een aantal harddisks met opnames veilig stellen. En natuurlijk ook zijn vriendin zien.” Het gesprek vindt plaats terwijl de 30-jarige Erik, tot deze zomer vijf jaar werkzaam als geschiedenisdocent bij ORS Lek en Linge in Culemborg, in de buurt van Istanbul rijdt. Hij is dan een week in Turkije, een van de vele landen die hij en zijn broer aandoen tijdens de tocht die 25 augustus begon in de Utrechtse Biltstraat. 

„Via Denemarken en Zweden reden we naar Finland, het feitelijk vertrekpunt. Van daar zijn we via Estland naar Rusland gegaan, waar we een maand bleven. Eerst in Sint Petersburg, daarna Moskou, waar ik oud-collega's van Lek en Linge heb ontmoet die er met leerlingen op studiereis waren. Vervolgens reisden we naar Oekraïne, waar we ook een maand bleven, buiten het oorlogsgebied. Via Moldavië, Roemenië en Bulgarije kwamen we in Turkije. Binnenkort vliegen we heen en weer naar Cyprus en na de jaarwisseling gaan we naar Iran. Het uiteindelijke doel is Singapore.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht