Volledig scherm
Utrecht tijdens de startt van de Tour de France in 2015 © Pim Ras

Baas Ronde van Spanje: ‘Ik ben optimistisch over een start in Utrecht’

Vuelta2020De hoogste baas van de Ronde van Spanje, Javier Guillén, is optimistisch over de kansen van Utrecht op een start van deze ronde in 2020. Maar er zijn volgens hem ook nog ‘andere mogelijkheden’.

Volledig scherm
Vuelta-baas Javier Guillén. © AD

Dat laat Guillén vanavond weten aan het AD. Hij reageert daarmee op het nieuws dat de provincie Utrecht groen licht heeft gegeven voor een financiële bijdrage aan het wielerevenement. Daarmee is er vanuit Nederland genoeg geld op tafel; geld om de start van de Ronde van Spanje (‘Vuelta’) mogelijk te maken.

Of die start er ook daadwerkelijk komt is nog geen uitgemaakte zaak, zegt Guillén. ,,We zijn al een tijd in gesprek met Utrecht. Er is echter nog niets besloten. Wel kan ik zeggen dat het contact erg goed verloopt. Als je aan me vraagt of ik optimistisch ben, dan ben ik dat.”

De drijvende kracht achter de organisatie in Utrecht, Cor Jansen, laat aan het AD weten dat ook de Noord-Spaanse stad Burgos interesse zou hebben in een Vuelta-start in 2020. Guillén wil daar niets over loslaten. ,,Er zijn inderdaad andere kandidaten en mogelijkheden. Ik zeg niet wie. Onze keuze hangt van veel factoren af.”

Terughoudend

In tegenstelling tot de organisaties van de andere twee grote wielerwedstrijden, de Tour en de Giro, is de directie van de Vuelta traditioneel terughoudend als het gaat om een start in het buitenland. 

,,Wij hebben als vanouds inderdaad een voorliefde voor een start in Spanje”, zegt Guillén.  ,,Maar dat hoeft niet elk jaar. Eigenlijk zijn we al sinds 2009, toen de start ook in Nederland was, niet meer in het buitenland geweest. Ja, natuurlijk, vorig jaar begonnen wij in Zuid-Frankrijk, in Nîmes, maar dat is zo dicht bij Spanje dat we dat niet echt als buitenland zagen. Dus als wij in 2020 weer naar Nederland komen, is dat geen enkel bezwaar.”

Tenslotte steekt Guillén nog even de loftrompet over Utrecht. ,,Historisch gezien is het een belangrijke plaats. We hebben een band met Utrecht. Er zijn fietsvoorzieningen. Al met al is dat heel belangrijk.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht