Volledig scherm
Begraafplaats Bilthoven St. Gregoriuslaan. De rommel is weer opgeruimd. © Jung-moolenaar Jolet

Balorige jongeren gebruiken Bilthovense begraafplaats als hangplek

UPDATEDe begraafplaats aan de Gregoriuslaan in Bilthoven wordt al wekenlang door jongeren gebruikt als hangplek. Volgens de beheerder loopt de jeugd over de graven en worden er waterballonnen gegooid.

Bij de politie zijn al meerdere meldingen gedaan over de jongeren. „De jeugd in Bilthoven heeft een nieuwe hobby ontdekt: ballonnetjes vullen met water en die gooien naar passerende auto's. Het liefst als de ramen open staan”, vertelt Philip Vos, beheerder van de begraafplaats. „Op het kerkhof worden de ballonnetjes gevuld, want daar is water. Ze gooien de ballonnen tegen elkaar aan. En ook wij worden bekogeld. Vervolgens laten ze de troep achter.”

Quote

ls ze samen zijn, voelen ze zich sterk

Philip Vos, beheerder begraafplaats

Volgens Vos gaat het om een groep van vijftien jongens in de leeftijd van 14 en 15 jaar, die rond drie à vier uur 's middags overlast veroorzaken. „Als ze samen zijn, voelen ze zich sterk. Ik heb de politie gebeld. Die is in een onopvallende auto gekomen en was getuige van de ballonnetjes die door de lucht suizen. Zij hebben de jongeren erop aangesproken. Maar de politie was nog geen vijf minuten weg, of de ploeg was alweer terug.”

Steeds baloriger

Hij vertelt dat de balorigheid steeds ernstigere vormen aanneemt. „Donderdagavond werd ik gebeld door een vrouw die volledig ontdaan was. De jongens hadden dwars over de graven gerend. Ze had ze aangesproken, waarop de jongeren hadden gereageerd: ‘het zijn toch allemaal maar dooien hier’. Ik heb ze op film staan. Nu is het rustig. Waarschijnlijk zijn de jongens op vakantie.”

Bij navraag in de buurt, blijken de meeste bewoners niet op de hoogte. „Ik heb niets gehoord”, zegt Jacqueline Brinkman, wier tuin grenst aan de begraafplaats. „Maar wij zijn op vakantie geweest. Ik hoor weleens kinderen. Maar dat zou ook van het schoolplein kunnen komen.” Ook mevrouw Bruns weet van niets. „Ik heb niets gezien. Het zou wel heel jammer zijn. De begraafplaats is net helemaal opgeknapt.”

'Onacceptabel'

Vos baalt er goed van. „Vorig jaar hadden we ook al enorm overlast. Toen waren het bierblikjes en zakjes waar wiet in gezeten had. Nadat we 's nachts de verlichting aan de zijkant van de kerk uit hadden gedaan en er een hek om de naastgelegen school is geplaatst, was het afgelopen.”

Willemijn Pomper van de politie Midden-Nederland laat weten de begraafplaats actief mee te nemen in hun surveillance. „Een hangplek in een woonwijk is ongewenst, maar op een begraafplaats onacceptabel. We hebben nog niemand aangetroffen die we hierop hebben kunnen aanspreken.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht