Volledig scherm
De Utrechtse Kersstraat is gedurende deze zomer leefstraat: zonder auto's maar met meubilair, als huiskamer van de straat. © AD

Banken, speeltoestellen en geen auto’s: zeven Utrechtse straten willen deze zomer ‘leefstraat’ zijn

Bewoners van zeven Utrechste straten willen hun straat de komende zomer omvormen tot een leefstraat. Dat betekent dat de auto er een aantal weken taboe is.

Als het aan de bewoners van de Concordiastraat, Grasstraat, Kersstraat, Noordeindestraat, Malakkastraat, Runstraat en Salawatihof ligt, worden hun straten komende zomer één groot speelparadijs voor kinderen. Auto’s moeten tijdelijk de straat uit en daarvoor in de plaats komen tijdelijk plantenbakken, bankjes en speeltoestellen.

Ook bewoners van de Urlusstraat (Oog in Al) wilden in eerste instantie een leefstraat, maar hun aanvraag is naderhand ingetrokken. De reden daarvoor is niet bekend.

Fiasco

De aanvraag voor een leefstraat is massaler dan anders. Opvallend, omdat juist vorig jaar op twee plekken de aanmelding een groot fiasco werd. In de Vogelenbuurt ontstond vorige zomer veel commotie toen bewoners van de Koekoekstraat en de Nieuwe Koekoekstraat hun straat een zomer lang wilden omvormen tot leefstraat.

Tegenstanders waren bang dat het tijdelijke verlies aan parkeerplekken in de leefstraten zou resulteren in extra drukte in de omliggende straten. Tevens was er de angst dat de buurt minder goed bereikbaar zou worden. Uiteindelijk besloot de gemeente een streep te zetten door de plannen. Het draagvlak in de buurt was simpelweg te klein. Opvallend is dat juist in deze buurten dit jaar geen aanvraag voor de leefstraat is gedaan.

Aanpassingen 

Het is overigens nog niet zeker dat al deze zeven straten ook daadwerkelijk worden omgevormd tot leefstraat. Als blijkt dat er onder omwonenden toch teveel bezwaren bestaan, moeten er eventueel aanpassingen worden gedaan. De gemeente Utrecht wil dat de bewoners onderlinge verschillen zoveel als mogelijk zelf oplossen. Wel kan de gemeente 'indien nodig' bemiddelen.

De definitieve aanvraag voor een leefstraat moet uiterlijk 8 juni bij de gemeente binnen zijn. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht