Volledig scherm
Geen school voor veel kinderen op 14 maart. © ANP

Basisscholen in provincie Utrecht staken op 14 maart

De basisscholen in de provincie Utrecht staken op woensdag 14 maart. De staking moet de cao-onderhandelingen met minister Arie Slob (onderwijs) kracht bij zetten. 

De vakbonden AOb, CNV Onderwijs, PO in Actie, FvOv en FNV Overheid, schoolleidersvereniging AVS en werkgeversorganisatie PO-Raad blijven van mening dat het door het kabinet Rutte-3 beschikbaar gestelde geld niet toereikend is. In plaats van 270 miljoen euro aan extra salarisruimte, moet er jaarlijks 900 miljoen euro bij om de loonkloof met het voortgezet onderwijs te dichten, zeggen de bonden.

 Voor bestrijding van de werkdruk voor leraren en ondersteuners is zo snel mogelijk 500 miljoen euro nodig, in plaats van 430 miljoen euro aan het eind van de kabinetsperiode.

Burn-out

De sector zit, aldus de bonden, te springen om een beter beheersbare werkdruk. Het primair onderwijs heeft het hoogste percentage burn-outklachten: één op de vier leraren heeft last van deze klachten. De aanpak van de werkdruk lukt niet, zo wordt gezegd, met de extra tien miljoen euro die het kabinet voor 2018 heeft gereserveerd voor dit doel.

In de regio Utrecht werd de afgelopen tijd massaal gehoor gegeven aan eerdere oproepen om te staken. Een enkeling - onder wie de School met de Bijbel in Wijk bij Duurstede - deed principieel niet mee. 

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht