Volledig scherm
Spelers van basketbalclub Cangeroes in actie. Lunetten wordt nu hun thuishal. © Marnix Schmidt

Basketballers gaan zelf sporthal runnen

De basketbalclubs Cangeroes en Amazone nemen als eerste in de stad Utrecht het beheer van een sporthal over van de gemeente. Het gaat in principe om een proef voor vier jaar, die na een jaar wordt geëvalueerd.

De twee sportverenigingen gaan met ingang van 1 september in sporthal Lunetten de bar runnen, de hal zelf schoonmaken en kleine werkzaamheden verrichten, zoals lampen vervangen. Werk dat nu nog door een gemeentelijk beheerder wordt gedaan of dat via hem tegen betaling worden geregeld door een bedrijf. Voor het dagelijkse beheer krijgen de verenigingen een vergoeding van de gemeente. Die blijft eigenaar van de hal en verantwoordelijk voor het groot onderhoud. 

Door de sporthal in eigen beheer te nemen, hopen de twee clubs geld over te houden waarvan hun leden (samen een kleine 300) weer kunnen profiteren. Eventueel via een verlaging van de contributie, vertelt Arthur van Kan van Cangeroes. Opmerklijk is dat sporthal Lunetten momenteel niet de thuishal is van beide clubs. De hal is technisch en logistiek echter wel de meest geschikte voor de proef met de basketballers van Cangeroes en Amazone, bleek na onderzoek en wordt nu de nieuwe thuishal van de clubs. 

Vrijwilligers
Volgens Van Kan is het de bedoeling dat vrijwilligers (lees: leden van beide clubs) het merendeel van het werk gaan overnemen, waarvoor de gemeente nu personeel inhuurt of in dienst heeft. Dit werk in de toekomst (deels) te laten doen door (semi)vrijwilligers, is goedkoper. ,,We zetten vrijwilligers in waar het kan en huren betaald werk in waar het moet."

Quote

We willen zaterdag­och­tend kleuterbas­ket­bal gaan organise­ren.

Arthur van Kan

Ander voordeel is dat beide basketbalclubs een eigen thuishonk krijgen. ,,Dit hebben we nu nog niet. Door een eigen thuisbasis groeit de cohesie in de club alleen maar."

Daarnaast krijgen de Cangeroes en Amazone vanaf september de vrijheid meer activiteiten in sporthal Lunetten te organiseren. Dat kan door de loze uren, die ernu met name op de zaterdagochtend in de hal zijn, op te vullen. ,,We proberen de tijd beter te benutten. We willen zaterdagochtend kleuterbasketbal gaan organiseren."

Voor de leden van de beide verenigingen betekent het dat die zich meer moeten inzetten voor hun club. Zo moeten ze onder meer bij toerbeurt bardienst gaan doen. 

  1. Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?
    Agenda

    Wat gebeurt er vandaag in Utrecht?

    Aan de Vredenburg 17 opent vandaag de tweede Decathlon in de provincie Utrecht. Met in totaal 3000 vierkante meter en artikelen voor meer dan 65 verschillende sporten, is er voor ieder wat wils. Wethouder Klaas Verschuure is om 11.00 uur aanwezig bij de officiële opening. Klanten kunnen in deze Decathlon afrekenen met de Scan & Go App, en hebben dus geen kassa meer nodig. Ook kun je bestellingen binnen een uur laten thuisbezorgen en online bestelde artikelen binnen dezelfde tijd in de winkel ophalen. Vandaag worden er ook allerlei sportactiviteiten rond de winkel gehouden.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht