Volledig scherm
De basketbalspelertjes werden 'net te vaak en te nadrukkelijk in de schaamstreek aangeraakt' door trainer Arne W. © ANP

Basketbaltrainer verdacht van ontucht met twaalf jeugdspelers

Twaalf jeugdige basketbalspelertjes zou de 39-jarige basketbaltrainer Arne W. het afgelopen jaar net te vaak en te nadrukkelijk in het kruis hebben aangeraakt. W. moet dinsdag voor de Utrechtse rechtbank verschijnen op verdenking van ontucht.

De aanrakingen speelden zich vrijwel allemaal  het afgelopen seizoen af  bij de Nieuwegeinse club New Stars, een enkel geval was in Soest bij The Red Stars, twee jaar geleden.

Schok

De bal kwam het afgelopen voorjaar aan het rollen toen een van de jeugdspelers  van New Stars zich tijdens een toernooi iets liet ontvallen over het gedrag van W. tegen een andere coach. Die nam onmiddellijk contact op met voorzitter Dave Conrad van de Nieuwegeinse club. Deze stelde direct een onderzoek in. Conrad: ,,Eerst waren er twee signalen en daarna nog twee gevallen. Ik weet ook dat anderen buiten de vereniging om nog aangifte hebben gedaan. Het was een schok voor de vereniging. Het deed veel ouders twijfelen over wat er aan de hand was. In basketbal is er nu eenmaal veel fysiek contact''.

Schaamstreek

Volgens Conrad hebben de aanrakingen zich steeds afgespeeld in de zaal, nooit in de kleedkamer. De klacht was dat hij in de training van wedstrijdsituaties zijn hand langer en lager, in de schaamstreek, bij spelertjes hield dan het spel met zich mee kan brengen. ,,Spelers en ouders hebben dat als intimiderend ervaren. Er zijn alleen geen beelden van. Voor ons waren de geluiden toch voldoende reden om hem te royeren. Ouders hebben aangifte gedaan en wij melding bij de bond. Voortaan vragen we van onze trainers een Verklaring omtrent het gedrag (VOG) ook al zou dat in dit geval niet geholpen hebben''. De betrokken spelers basketballen intussen weer. ,,De spelers vinden het prettig dat W. er niet meer is''. Hij is niet meer actief in het basketbal.

Quote

De klacht was dat hij in de training van wedstrijd­si­tu­a­ties zijn hand langer en lager, in de schaam­streek, bij spelertjes hield dan het spel met zich mee kan brengen.

Vage verhalen

Twee jaar geleden waren er ook al twijfels bij het optreden van W. bij The Red Stars in Soest, zegt voorzitter Wim Pothoven. ,,Er waren wel vage verhalen, maar geen keihard bewijs. Het was te onzeker om iemand aan de hoogste boom op te knopen, maar we hebben er wel met hem over gesproken. Er zat sindsdien ook altijd iemand van de technische commissie tijdens trainingen op de tribune. Dat was ook met hem besproken. Hij is twee jaar geleden vertrokken na een technisch dispuut. Of dit ook meegespeeld heeft, weet ik niet.''

W. was een bijzonder goede trainer, zeggen zowel Conrad als Pothoven, 'maar ook een beetje vreemd', aldus die laatste.  ,,Ik vind dat we er zorgvuldig naar hebben gekeken, maar achteraf gezien was het beter geweest toen de bond te informeren''.

Lastig dilemma

Bestuurslid Jelle Witvoet van de Nederlandse Basketbalbond zegt 'dat dit inderdaad achteraf vanzelfsprekend lijkt, maar op het moment zelf dit een lastig dilemma is.' ,,Het is zeilen tussen twee klippen als niet vaststaat wat er gebeurd is''. Het is volgens hem lastig zwarte lijsten van trainers aan te leggen, zolang hun schuld niet vaststaat.  De bond werkt, na verspreiding van het rapport van Klaas de Vries over grensoverschrijdend gedrag in de sport, aan een handzame samenvatting voor basketbalbestuurders. Daarnaast heeft de bond onder meer vertrouwenspersonen waar leden misstanden kunnen melden.

De advocate Ivonne Leenhouwers van W. wil vooruitlopend op de zitting niet reageren.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht