Beachwaterpolo: Spektakel in de Utrechtse singel

VideoIn het water van de Utrechtse Catharijnesingel voor TivoliVredenburg vond zondagmiddag een bijzondere demonstratie plaats van het eerste KNZB Beachwaterpolotoernooi. 

Enkele topteams, waaronder van de Utrechtse waterpoloclub UZSC, streden om de eer en vermaakten het publiek. Dat bekeek het toernooi vanaf de trappen voor het muziekcentrum.

Het beachwaterpolo in open water wordt op een kleiner 'veld' gespeeld dan bij het traditionele waterpolo. Hierdoor zijn er ook minder spelers in het spel dan normaal tijdens een wedstrijd, 7 in plaats van 13 spelers. Hierdoor gaat het spel sneller en is het dynamischer. Er worden meer doelpunten gescoord. 

Vernieuwing

,,Het waterpolo staat al een tijdje onder druk,'' vertelt organisator Andy Hoepelman van de Utrechtse waterpolovereniging UZSC.  ,,In Utrecht laten we vandaag zien dat je door het anders te organiseren met andere spelregels een nieuw soort waterpolo krijgt. Het publiek ziet hiermee een snel wedstrijdverloop en aantrekkelijk spel. Zo kun je er een evenement van maken met muziek, net zoals bij het beachvolleybal. Vernieuwing is heel belangrijk in onze sport.''

Waterpolovereniging UZSC hoopt dat Utrecht kans maakt op een groot beachwaterpolotoernooi met meerdere clubs.

In 2024 is het beachwaterpolo een demosport bij de Olympische Zomerspelen in Parijs.

Volledig scherm
Beachwaterpolo in de Utrechtse singel © Angeliek de Jonge

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht