Beatrix pakt de hogedrukreiniger in IJsselstein voor NL Doet

VIDEOKoning Willem-Alexander en koningin Máxima staken gisteren in Breda al de handen uit de mouwen. Vandaag liet ook prinses Beatrix zich traditioneel niet onbetuigd tijdens NL Doet, de grootste vrijwilligersactie die Nederland kent.

Quote

Een mevrouw die wel van aanpakken weet

Cor Lemstra

Beatrix hielp vanochtend een uurtje mee bij de grote voorjaarsschoonmaak in Speeltuin Kloosterplantsoen in IJsselstein. Vier jaar geleden geopend, zo’n beetje aangelegd op de restanten van een oud klooster, en geheel gerund door vrijwilligers. Géén van hen was ervan op de hoogte, dat de prinses een handje mee zou komen helpen.

Beatrix nam kort de tijd voor een kop koffie en een praatje, maar daarna was het al snel werken geblazen. Op werkschoenen en gewapend met een hark, hielp zij mee een vers bedje boomschors aan te leggen onder het kloosterparkmeubilair.

Koude douche

De prinses neemt persoonlijk de hogedrukreiniger ter hand om een megagrote betonnen tafel, omringd door stoelen, van aanslag en groen mos te ontdoen. Een moment waarop directeur Ronald van der Giessen van het Oranje Fonds haar graag wijst op de uitgelezen kans die zich hier voordoet: Beatrix kan de batterij fotografen en cameralieden die er namens de vaderlandse pers bij staan te kijken ‘eindelijk eens’ op een koninklijke koude douche kunnen trakteren.

Maar prinses Beatrix valt niet uit haar rol. En als dit deel van het meubilair in het Kloosterplantsoen er weer netjes bij staat, trekt ze even verderop werkhandschoenen aan om gewapend met een emmer sop en een borstel de zitbankjes bij speeltoestellen schoon te gaan schrobben.

,,Een mevrouw die wel van aanpakken weet,’’ zegt IJsselsteiner Cor Lemstra vol bewondering. Hij heeft een kwartiertje met de prinses mogen harken en keuvelen, en zo gezellig als het eruitzag, wás het ook. ,,Beatrix is dol op tuinieren. Zij woont zelf in een bosrijke omgeving, dus ik denk niet dat ze erg opkijkt van het soort werk dat wij hier vandaag met z’n allen verrichten. Maar dát ze het doet, dat is natuurlijk voor IJsselstein en voor alle vrijwilligers die hier de schouders eronder zetten, een geweldig mooi gebaar.’’

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht