Volledig scherm
Jongeren die voor techniek kiezen, hebben veel kans op een baan. © ANP

Bedrijven en scholen West-Utrecht gaan voor meer technici

Er moeten meer jongeren technische opleidingen volgen en in  technische beroepen  gaan werken in het westen van de provincie Utrecht. Bovendien moeten scholen en bedrijfsleven intensiever samenwerken.

Om dat te bereiken tekenden vier vmbo-scholen, twee mbo-scholen, een school uit het praktijkonderwijs en vier vertegenwoordigers van het bedrijfsleven uit de regio tussen IJsselstein, Montfoort en Woerden vandaag (dinsdag) een samenwerkingsovereenkomst tot aan eind 2023.

Basisonderwijsaanbod

Met deze overeenkomst kunnen de partijen een rijkssubsidie van 3 miljoen euro aanvragen. Als de subsidie wordt toegekend, willen de partijen techniek populairder maken, zorgen voor voldoende goede techniekdocenten en voor een goed basisonderwijsaanbod. Daarnaast willen ze nieuwe technische keuzevakken ontwikkelen, zoals zorgtechnologie, duurzame energie en groentechnologie. Ook willen ze ervoor zorgen dat vmbo-leerlingen in basis, kader en tl een deel van hun opleiding volgen in het bedrijfsleven of op het mbo.

In Woerden  moet een technohub komen: een ontmoetings- en scholingsplek waar het draait om de techniek. Daarmee borduren ze voort op de weg die Woerdens Techniek Talent (WTT), een van de samenwerkingspartners, al een aantal jaren is ingeslagen. Ton Kromwijk van WTT: ,,Nu organiseren we jaarlijks de Techniek Driedaagse, waar we vierduizend kinderen uit de groepen zeven en acht en hun ouders kennis laten maken met de techniek. Met zo’n technohub of TechCampus kan dat hele jaar door.”

Quote

In het oosten van de provincie zitten de grijze mensen die het bedenken, in het westen zitten de makers en in de stad Utrecht zit de ict die het aan elkaar koppelt

Ton Kromwijk, Woerdens Techniek Talent

 En dat is belangrijk, vult Jos Visser van Bouwmensen Utrecht aan: ,,Kinderen moeten op die leeftijd vaak met techniek in aanraking komen en als het ware ‘schoolzwemmen’ in de techniek.” Want dat legt ze geen windeieren, benadrukt Marieke Stigter, van Vrienden van de Techniek uit IJsselstein: ,,Jongeren die voor techniek kiezen zijn verzekerd van een baan.”

De partijen zien ook een rol weggelegd voor de overheid. Die kan zorgen dat er werk voor de technici blijft door ook in tijden van crisis projecten aan te besteden. De partijen vinden dat Woerden daarin het goede voorbeeld geeft en ook de provincie ziet het belang van techniek in. Kromwijk: ,,Ik zeg weleens gekscherend: in het oosten van de provincie zitten de grijze mensen die het bedenken, in het westen zitten de makers en in de stad Utrecht zit de ict die het aan elkaar koppelt.”

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht