Volledig scherm
Foto ter illustratie © Vincent Boon

Bedrijven stationsgebied Utrecht willen schone voertuigen

Bedrijven en instellingen in het Utrechtse Stationsgebied willen dat hun bevoorrading vrij wordt van uitstoot van schadelijke stoffen. 

Quote

Dit sluit mooi aan op de afspraken die we vorig jaar al hebben gemaakt voor de binnenstad

Lot van Hooijdonk (GroenLinks)

Daartoe heeft de Green Business Club Utrecht Centraal, waar de bedrijven lid van zijn, een intentieverklaring ondertekend met de gemeente Utrecht. Ze gaan met elkaar de mogelijkheden onderzoeken voor schoon, slim en efficiënt goederenvervoer in het gebied. Daarbij wordt gekeken naar het bundelen van goederenstromen gefaseerd gebruik van schone voertuigen. Leveranciers kunnen gestimuleerd worden om schone voertuigen te gebruiken door voordelen toe te kennen, zoals ruimere bevoorradingstijden.

Hubs

Verder is het idee om gezamenlijke afleverpunten (zogeheten hubs) aan te rand van het stationsgebied te creëren. Vanuit die hubs vindt verdere bevoorrading plaats naar bedrijven via een fietskoerier of elektrisch voertuig. 

Verkeerswethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) is tevreden over de afspraak. ,,Dit is een prachtig initiatief van de grote bedrijven in het stationsgebied om toe te werken naar uitstootvrije stadslogistiek. Dit sluit mooi aan op de afspraken die we vorig jaar al hebben gemaakt voor de binnenstad.''

De Green Business Club Utrecht Centraal is een netwerkorganisatie Rabobank, Royal HaskoningDHV, Movares, Jaarbeurs, NH Hotels, de Volksbank, TivoliVredenburg, CBRE Global Investors, Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, Kinepolis en The Green House en gemeente Utrecht.

Schoner, aantrekkelijker, gezonder

Ook de de winkels en bedrijven in de binnenstad moeten in 2025 uitstootvrij worden bevoorraad. Hierover werden vorig soortgelijke afspraken gemaakt. Het volledig CO2-vrij maken van de logistiek maakt de binnenstad schoner, aantrekkelijker en gezonder, stelt de gemeente. Utrecht is de eerste gemeente die zo'n overeenkomst opgesteld heeft met bedrijven.

In samenwerking met indebuurt Utrecht

Utrecht